15-10-2018

Maslinari iz Boke drugi na Svjetskom prvenstvu u branju maslina

U subotu naveče je završeno 2. Svjetsko prvenstvo u branju maslina, koje se od 11. do 14. oktobra održalo u mjestu Postira na otoku Braču. Drugo mjesto osvojila je četvoročlana ekipa iz Boke Kotorske koju su činili članovi Maslinarskog društva “Boka“: Ivan Mirković i Marina Marić Benaković iz Tivta kao i Ivan Đukić i Jelena Božić iz Kotora.

Maslinari iz Boke drugi na Svjetskom prvenstvu u branju maslina | Radio Televizija Budva

Na 2. Svjetskom prvenstvu, uz hrvatski nastupili su i timovi iz Crne Gore, Francuske, Slovenije, Holandije, Mađarske, Velike Britanije, Švedske, Španjolske, Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država.

Hrvatski tim, sastavljen od četvero berača iz Postira i Dola, u stoljetnom je Maslinskom vrtu Svetog Josipa iznad Postira u zadanom vremenu od 45 minuta uspio ubrati 67 kg maslina i odnjeti pobjedu.



Bilo je to gotovo 11 kg više od drugoplasiranog Maslinarskog društva Boka, čija je kašeta na vaganju težila 56,6 kg. Treće mjesto na postolju osvojio je slovenski tim s 51,6 kg ubranih maslina.

Posljednje mjesto, s tek 36,8 kg ubranih maslina, pripalo je vjerojatno najveselijem timu Prvenstva, predstavnicima Velike Britanije.

Organizatori ističu da je i drugo izdanje Svjetskog prvenstva u branju maslina donijelo mnogo smijeha, druženja, izmjenjivanja (i sticanja) iskustva, a sve u duhu slavljenja masline i maslinova ulja s kojim stanovništvo Postira i Brača, najmaslinarskijeg dalmatinskog otoka, žive već hiljadama godina.