17-06-2019

Maslinovo ulje analgetik iz prirode

Maslinovo ulje sadrži iste supstance kao i lIJek ibuprofen, tvrdi dr Gari Bičam sa Univerziteta u Filadelfiji. Osobe koje muči reuma i drugi slični zapaljenski procesi mogu da piju maslinovo ulje umjesto lijeka, i to dvije kašičice dnevno.

Maslinovo ulje analgetik iz prirode | Radio Televizija Budva

– Ovo otkriće ne treba da čudi jer nisu Mediteranci slučajno dugovječniji od ostalih Evropljana. Tome svakako doprinosi svakodnevno konzumiranje maslinovog ulja, a najbolje je ono koje se dobija prvim ceijđenjem. Hladno cijeđeno maslinovo ulje sadrži vitamine A, E i C, kao i fermente zbog kojih se lako vari. Pogodno je za liječenje jetre, kamena u žuči, crijevnih bolesti i zatvora – ističe Branka Mirković, nutricionista.

Uz paradajz je najzdravije

Maslinovo ulje je veoma blagotvorno za zdravlje jer sadrži nezasićene masne kiseline koje regulišu nivo holesterola u krvi, te tako štiti srce i krvne sudove. Bogato je antioksidantima, prije svega vitaminom E i fenolima, koji štite od raka debelog creva i sprečavaju zgrušavanje krvi.

Za sve koji boluju od kardiovaskularnih bolesti dobitna kombinacija su maslinovo ulje i paradajz. Ovo povrće je veoma bogato antioksidantom likopenom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a bolju apsorpciju likopena omogućava upravo maslinovo ulje.

– Kupujte isključivo ulje koje je cijeđeno u kalendarskoj godini i čuvajte ga na tamnom mjestu jer svejtlost uništava njegove antioksidante. Neka istraživanja su pokazala da maslinovo ulje koje stoji na sunčevoj svjetlosti dva mjeseca gubi čak trećinu antioksidanata, čime postaje manje lekovito i hranljivo .

Crne ili zelene masline

Crne masline imaju više ulja od zelenih, pa su samim tim i kaloričnije. Takođe, crne konzervirane masline u procesu prerade gube neka bitna svojstva, zato je uvek bolje jesti zelene. Masline na mjerenje sadrže više soli od onih u tegli, što nije zdravo.

Zelene masline u 100 grama imaju 145 kalorija koje možete sagoreti za 40 minuta hodanja, 12 minuta plivanja ili 22 minuta vožnje biciklom.

Najbolje je ekstra djevičansko

• Ekstra djevičansko maslinovo ulje je najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja jer se najmanje obrađuje, pa je samim tim i najskuplje. Dobija se prvim hladnim ceđenjem kvalitetnih, neoštećenih maslina i ima specifičan miris. Veoma je bogato vitaminima i prirodnim antioksidantima, a od 20 kilograma maslina dobija se od tri do pet litara ulja.

• Djevičansko maslinovo ulje dobija se prvim cijeđenjem maslina slabijeg kvaliteta, odnosno maslina koje su malo zrelije od onih od kojih se pravi ekstra djevičansko maslinovo ulje. Takođe je bogato antioksidantima koji blagotvorno deluju na srce.

• Rafinisano maslinovo ulje dobija se obradom djevičanskog ulja, pa je samim tim i manje kvalitetno. Ima neutralan miris i ukus, i znatno je jeftinije od ekstra devičansMaslinovo ulje sadrži iste supstance kao i lek ibuprofen, tvrdi dr Gari Bičam sa Univerziteta u Filadelfiji. Osobe koje muči reuma i drugi slični zapaljenski procesi mogu da piju maslinovo ulje umesto leka, i to dve kašičice dnevno.


FOTO:
– Ovo otkriće ne treba da čudi jer nisu Mediteranci slučajno dugovečniji od ostalih Evropljana. Tome svakako doprinosi svakodnevno konzumiranje maslinovog ulja, a najbolje je ono koje se dobija prvim ceđenjem. Hladno ceđeno maslinovo ulje sadrži vitamine A, E i C, kao i fermente zbog kojih se lako vari. Pogodno je za lečenje jetre, kamena u žuči, crevnih bolesti i zatvora – ističe Branka Mirković, nutricionista.

Uz paradajz je najzdravije

Maslinovo ulje je veoma blagotvorno za zdravlje jer sadrži nezasićene masne kiseline koje regulišu nivo holesterola u krvi, te tako štiti srce i krvne sudove. Bogato je antioksidantima, pre svega vitaminom E i fenolima, koji štite od raka debelog creva i sprečavaju zgrušavanje krvi.

Za sve koji boluju od kardiovaskularnih bolesti dobitna kombinacija su maslinovo ulje i paradajz. Ovo povrće je veoma bogato antioksidantom likopenom, koji smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a bolju apsorpciju likopena omogućava upravo maslinovo ulje.

– Kupujte isključivo ulje koje je ceđeno u kalendarskoj godini i čuvajte ga na tamnom mestu jer svetlost uništava njegove antioksidante. Neka istraživanja su pokazala da maslinovo ulje koje stoji na sunčevoj svetlosti dva meseca gubi čak trećinu antioksidanata, čime postaje manje lekovito i hranljivo – kaže naša sagovornica.

Crne ili zelene masline

Crne masline imaju više ulja od zelenih, pa su samim tim i kaloričnije. Takođe, crne konzervirane masline u procesu prerade gube neka bitna svojstva, zato je uvek bolje jesti zelene. Masline na merenje sadrže više soli od onih u tegli, što nije zdravo.

Zelene masline u 100 grama imaju 145 kalorija koje možete sagoreti za 40 minuta hodanja, 12 minuta plivanja ili 22 minuta vožnje biciklom.

Najbolje je ekstra devičansko

• Ekstra devičansko maslinovo ulje je najzdravije od svih vrsta maslinovog ulja jer se najmanje obrađuje, pa je samim tim i najskuplje. Dobija se prvim hladnim ceđenjem kvalitetnih, neoštećenih maslina i ima specifičan miris. Veoma je bogato vitaminima i prirodnim antioksidantima, a od 20 kilograma maslina dobija se od tri do pet litara ulja.

• Devičansko maslinovo ulje dobija se prvim ceđenjem maslina slabijeg kvaliteta, odnosno maslina koje su malo zrelije od onih od kojih se pravi ekstra devičansko maslinovo ulje. Takođe je bogato antioksidantima koji blagotvorno deluju na srce.


• Maslinovo ulje iz komina dobija se tretiranjem ljuske i koštice masline i najmanje je kvalitetno. Nema ljekovita i hranljiva svojstva poput djevičanskog maslinovog ulja, pa se i ne smatra dobrom zamenom za suncokretovo ulje, koje se i dalje najviše koristi kod nas.kog maslinovog ulja.