21-04-2021

Masovna vakcinacija u Budvi od 25. aprila, kampanja protiv Astra Zeneke neopravdana

Masovna vakcinacija u opštini Budva počeće 25. aprila, na šest punktova u prostorijama CK. Na raspolaganju će biti vakcine proizvođača Astra Zeneka i Sinofarm, koja bi trebalo da stigne u petak. Iz Doma zdravlja poručuju da je kampanja protiv vakcine Astra Zeneka neopravdana i da je ona provjerenog kvaliteta i u rangu drugih vakcina na tržištu.

Masovna vakcinacija u Budvi od 25. aprila, kampanja protiv Astra Zeneke neopravdana | Radio Televizija Budva

Dom zdravlja u Budvi spreman je i tehnički i kadrovski za masovnu vakcinaciju, kada u Crnu Goru stigne 200.000 Sinofarmovih vakcina, kazala je PR DZ, Jasna Mališić Korać.

"Biće šest punktova u jednoj i šest punktova u drugoj smjeni, tako da neće biti čekanja i svi građani koji budu htjeli da se vakcinišu, biće vakcinisani bez problema", ističe Mališić Korać.

Na vakcinaciju mogu doći svi zainteresovani građani, kojima će od strane ljekara biti postavljeno nekoliko kratkih informativnih pitanja neposredno pred samu vakcinaciju. Mališić Korać, je dodala da je kampanja protiv vakcine Astra Zeneka neopravdana.

"Vakcine su preparati koji su najveći izum medicine, svaka od nih prolazi kontrole prije nego što dođe do korisnika , što znači da je neopravdana kampanja protiv bilo koje vakcine. Svaka vakcina je dobra, i svaka je ista, samo postoje neke grupe ljudi koji ne smiju da prime određenu vakcinu zato ih i ima više na raspolaganju. Za starije ljude i hronične pacijente najbolje je da prime Sinofarm, tu smo imali najmanje nus pojava, najmanje neželjenih efeekata je bilo kod nje, dok kod Astra Zeneke i kod Sputnjika V imamo malo jače reakcije, razlika je samo u tome", kazala.

Svaki građanin nakon vakcinacije dobija potvrdu o istoj.

"To je više podsjetnik za drugu dozu, međutim sada su posebne potvrde, možemo da ih odštampamo sa određenim kodom i one su validne za putovanja, a dobijaju se nakon druge doze vackine", istakla je.

Mališić Korać je istakla da će se u ponudi DZ Budva naći Astra Zeneka i Sinofarm, a u planu je i nabavka Fajzer vakcine.

D.P.