30-04-2020

Međedović: Plaćeno odsustvo zbog djeteta se može tretirati kao godišnji odmor

Poslodavci imaju pravo da zaposlenima, koji koriste pravo na plaćeno odsustvo, jer borave kod kuće sa djecom uzrasta do 11. godina zbog pandemije koronavirusa, to vrijeme računaju kao godišnji odmor, kažu u Inspekciji rada, a to se sve češće i dešava u posljednje vrijeme, sudeći po iskustvima zaposlenih roditelja.

Foto: ilustracija

Glavna inspektorka rada, Angelina Međedović kazala je gostujući u Bojama jutra TV Vijesti da zaposleni može nakon isteka nametnutog godišnjeg odmora da nastavi sa plaćenim odustvom zbog čuvanja djeteta. Ova mogućnost plaćenog odsustva uvedna je u martu, odlukom Nacionalnog koorinacinog tima, kako bi se porodicama sa mlađom djecom omogućilo da jedan od roditelja/staratelja može boraviti sa njima, kod kuće jer su škole i vrtići zatvoreni.

Milena je majka troje djece, od kojih su dva đaka i sada koristi pravo na plaćeno ali je prije dva dana dobila obavještenje od poslodavca da će joj se ubuduće to računati kao odmor. Njen poslodavac je pitao da li želi da se vrati na posao ili joj te dane računa kao odmor. Kako kaže, treću opciju nema i sada ne zna šta da radi. Rado bi se vratila na posao ali najmlađe dijete je vrtićkog uzrasta, a od dvoje koje idu u školu jedno je prvak koji ne može da prati sam nastavu na daljinu. Ne bi da sada koristi dane od odmora jer bi ih čuvala za vrijeme kada vrtići ne budu radili u toku ljetnjih mjeseci.

Međedović je objasnila da je plaćeni godišnji odmor pravo svakog zaposlenog ali da vrijeme kada će se koristiti određuje poslodavca bez obzira to što se on konsultuje prethodno sa radnicima prilikom definisanja plana. Poslodavac donosi rješenja u kojima se određuje kada i u kojim periodima se koristi godišnji odmor. Ta rješenja u pisanoj formi dostavlja zaposlenima. Godišnji odmor može da se koristi u cjelosti ili u nekoliko djelova, u skladu sa novim Zakonom o radu.

“Poslodavac na osnovu procesa rada i toga koliko mu je radnika potrebno, određuje dinamiku korištenja odmora zaposlenih. Dakle, ukoliko je poslodavac donio rješenja o godišnjim odmorima, ili ukoliko neko nije iskoristio godišnji odmor iz prošle godine, a ima rješenje, poslodavac sada može da mu u toku epidemije skrati odmor bez obzira na datum i vrijeme naznaćeno u rješenju, jer se ovo stanje smatra višom silom” navela je ona.

Ona poziva zaposlene da budu svjesni i doprinesu da se sačuvaju njihova radna mjesta, kao i da pomognu poslodavcu da radi u najboljim mogući uslovima.

“Mora postojati sineregija zaposlenog i poslodavca jer teže istom cilju – da se održi poslovanje i da se vrati u normalne radne tokove”, poručuje glavna inspektorka rada.

Izvor: roditelji.me