13-05-2020

Medijska pismenost dugoročni odgovor na dezinformacije

Puno je nepoznanica tokom krize izazvane pandemijom Kovida-19, što je rezultiralo širenjem mnogobrojnih dezinformacija, lažnih vijesti i teorija zavjere, a to je u žižu javnosti stavilo pitanje oko najefikasnijeg načina borbe protiv dezinformacija. Kao dugoročni odgovor na ovu pojavu, sedam od deset građana Crne Gore prepoznaje medijsku pismenost. Oni smatraju da bi medijsko opismenjavanje građana omogućilo da oni sami provjeravaju tačnost informacija, čime bi se smanjilo širenje dezinformacija.


Foto: UNICEF

To je, između ostalog, pokazalo posljednje istraživanje koje je Ipsos, uz podršku UNICEF-a, sproveo na nacionalno reprezentativnom uzorku građana starijih od 18 godina.

"Podaci iz ovog istraživanja pokazuju da se, u odnosu na početak krize s koronavirusom, broj zabrinutih građana smanjio, ali je i dalje značajan. Preko polovine građana Crne Gore (57%) zabrinuto je da bi oni lično i njima bliske osobe mogli da se zaraze koronavirusom. S druge strane, dvije petine građana (42%) nije zabrinuto", navodi se u saopštenju Unicefa.

Smanjena zabrinutost, kako dodaju, uticala je na ponašanje ljudi, pa je blizu polovine građana (46%) u posljednjih nedjelju dana češće išlo u šetnju i boravilo u prirodi i na otvorenom. Ipak, većina građana kaže da nije povećala svoje kontakte s drugim ljudima niti išla kod prijatelja i rodbine, a ni primala iste u kućne posjete.

"Otkako je počela kriza izazvana pandemijom Kovida-19, građani su mnogo više pratili medije, posebno televiziju, ali su se više bavili i nekim oflajn aktivnostima, poput čitanja knjiga i igranja društvenih igara. Naime, više od polovine građana (54%) kaže da su TV gledali češće u odnosu na prethodni period. Oko jedne trećine građana je češće koristilo društvene mreže, posjećivalo informativne sajtove, čitalo knjige i igralo društvene igre više nego u prethodnom periodu", navodi se u saopštenju.

Građani su, kako se dodaje, sada ne samo manje zabrinuti, nego i više podijeljeni po pitanju koronavirusa u odnosu na period kada je počela kriza izazvana Covidom-19.

"Svaki drugi građanin (51%) smatra da je izbijanje koronavirusa obuzdano i da su mediji preuveličali opseg izbijanja koronavirusa (47%), dok su ostali u skoro jednakom broju podijeljeni između onih koji ne znaju i onih koji nijesu saglasni s ovim tvrdnjama. Slična je situacija i s vjerovanjem da će se ubrzo naći vakcina za COVID-19 i sumnjom da je ovaj virus nastao u laboratoriji – svaki drugi građanin vjeruje u ove tvrdnje, oko petine građana nije saglasno s njima, dok su ostali neopredijeljeni", pokazalo je istraživanje Ipsosa.

Ovo je peto istraživanje koje je Ipsos sproveo, uz podršku UNICEF-a, tokom krize izazvane pandemijom Kovida-19.

"Nacionalno reprezentativni uzorak za ovo istraživanje sastoji se od 810 građana koji imaju 18 i više godina. Prikupljanje podataka obavljeno je kroz telefonsku anketu, s upitnikom prosječne dužine od 10 min, u periodu od 28. aprila do 2. maja tekuće godine. Ključni nalazi ovog, kao i prethodna četiri istraživanja o znanju, stavovima i ponašanju građana u vezi s koronavirusom dostupni su na sajtu Unicefa Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.