30-01-2024

Mediteran reklame: 2023. sa pozitivnim bilansom, 2024. kreće još uspješnije

Sa krajem prvog mjeseca ove godine, prošla je praznična euforija i kada je u pitanju potraga za reklamnim prostorom. Kako objašnjava kontakt osoba za odnose sa javnošću "Mediteran reklama" d.o.o, Katarina Mićović, 2023. je bila jako uspješna, sa pozitivnim bilansom, a 2024. kreće još uspješnije.

Mediteran reklame: 2023. sa pozitivnim bilansom, 2024. kreće još uspješnije | Radio Televizija Budva

Foto: IG/Mediteran reklame

"U toku novogodišnjih praznika zainteresovanost za izdavanje bilborda reklamnih objekata je bila jako velika", kazala je Mićović za Radio Budva.

Kada je riječ o zahtjevima za zakup reklamnih prostora na kraći vremenski period, s obzirom na činjenicu da se isti uglavnom zakupljuju na duži period, procentualno je bilo za nekih 5% više interesovanja za period od početka prednovogodišnjih praznika, zaključno sa 20. januarom.

Treba napomenuti da je Budva pred sami kraj 2023. u centru grada dobila još jedan zanimljiv i atraktivan reklamni objekat i prostor, te da je interesovanje za zakup ovog displeja na semaforima veliko.

"To je neka inovativna metoda reklamiranja i komitenti najčešće traže upravo to. Međutim, zauzetost je jako velika, ali se trudimo da svakome izađemo u susret. Taj vid reklamiranja je trenutno najatraktivniji svuda u svijetu, pa i kod nas", kazala je ona.

Kada govorimo o sklapanju ugovora i periodu u godini kada se to najviše praktikuje, zainteresovani uvijek mogu doći. Sve zavisi od zauzetosti reklamnog prostora, odnosno kapaciteta. Što se tiče starih komitenata, oni imaju ugovore sklopljene na duži period, a kako navodi Mićović, "interesovanje za takve zakupe uglavnom bude veće u predsezoni."

Pod ingerencijom "Mediteran reklama" d.o.o. je sve ono što je u okviru budvanskog DUP-a, i zakonsku taksu naplaćuju isključivo za zakupe reklamnih prostora koji mu pripadaju.

"To nam je prenijeto ingerencijom Skupštine Opštine Budva. Tu ima dosta košenja stavova, naročito u vezi sa tim šta je ingerencija Direkcije za saobraćaj. Mi smo se iz više navrata obraćali njima sa zahtjevima. Međutim, nismo uspjeli da uskladimo stavove i tu dolazi do nedoumica. Problem je u uskim pojasevima pored puteva, i to je uglavnom pod njihovom ingerencijom, dok se mi baziramo isključivo na one prostore pod ingerencijom budvanskog DUP-a koji je trenutno na snazi", istakla je Mićović.

Iako su prošli novogodišnji i božićni praznici, na mnogim bilbordima i reklamnim prostorima u gradu još uvijek stoje pozivi za doček 2024. Na pitanje da li komitenti imaju zakonsku obavezu da poslije određenog dešavanja uklone svoj reklamni materijal, Mićović je odgovorila da imaju, ali da postoji mogućnost da je isti plaćen za određeni vremenski period, tačnije do kraja januara, te da su oni u obavezi da to ispoštuju.