05-05-2020

Međunarodni dan čistih ruku: "Sačuvajmo živote, perimo ruke"

Svake godine 5. maj obilježava se širom svijeta kao Dan higijene ruku. Cilj je da se podigne nivo svijesti o važnosti poštovanja preporuka za pranje ruku u zdravstvenim ustanovama, štiteći na taj način i zdravstvene radnike i pacijente od infekcija.


Foto: KCCG

Ove godine, kampanja se sprovodi pod sloganom: "Sačuvajmo živote: perimo ruke".

Klinički centar Crne Gore uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije pridružio se inicijativi obilježavanja ovog važnog datuma u Crnoj Gori pod sloganom "Čiste ruke za bezbjednu zdravstvenu zaštitu i njegu", kako bi još jednom izrazili zahvalnost zdravstvenim radnicima, a posebo medicinskim sestrama i babicama, i istakli njihovu krucijalnu ulogu u prevenciji i kontroli infekcije, uključujući i kontrolu širenja SARS CoV2 virusa.


Foto: KCCG

Dr Jevto Eraković, direktor KCCG istakao je da je 5. maj uvijek prilika da podsjetimo da je pranje ruku jedan od najefikasnijih načina da spriječimo širenje patogena i sprječavanja infekcija, uključujući i kontrolu COVID-19.

"Redovnim, čestim i pravilnim pranjem ruku, zdravstveni radnici i građani daju nemjerljivi doprinos u sprječavanju infekcija. Povodom obilježavanja ovog dana, KCCG će distribuirati promotivno informativni materijal zaposlenima. KCCG u kontinuitetu ulaže u obezbjeđivanje standarda higijene i obuku zdravstvenih profesionalaca sa fokusom na prevenciju i kontrolu infekcije i mjere higijene ruku, posebno u periodu COVID-19 pandemije. Obezbijeđene su dovoljne količine sredstava za higijenu ruku", istakao je dr Eraković, navodi u saopštenju KCCG.


Foto: KCCG

Šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori Mina Brajović objasnila je da cilj ovakvih inicijativa da se higijena ruku promoviše kao globalni i nacionalni prioritet.

"U trenutku kada se svijet bori sa pandemijom korona virisa bez vakcine i efikasnog lijeka, sprovođenje ove vanredno važne javno zdravstvene mjere, uz nošenje maski i održavanje fizičke distance, predstavlja nezaobilazni sastojak “recepta” za uspjeh u efikasnoj kontroli širenja infekcije novog soja korona virusa. U čistim rukama je bezbjedna zdravstvena zastita i naši životi", ponovila je Brajović.


Foto: KCCG


Izvor: FOS Media