12-02-2024

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti (ICCD International Childhood Cancer Day) obilježava se od 2002. na inicijativu organizacije Childhood Cancer International (CCI), nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCCPO), osnovanog 1994. u Valensiji.

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti | Radio Televizija Budva

Foto: CDPR

Cilj i svrha obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti je podizanje društvene svijesti o problematici raka kod djece i kako prepoznati bolest na vrijeme, kako se boriti i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

Ovim danom želi se podići svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade, te pružiti podršku i njima i njihovim porodicama. Svako dijete oboljelo od maligne bolesti zaslužuje najbolju moguću medicinsku i psihološku zaštitu, bez obzira na zemlju njegovog porijekla, rasu, finansijski ili socijalni status.

Kada se govori o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da reaguju preventivno kada su u pitanju infekcije. Pored toga, zračenje nikako nije dozvoljeno, kao ni pušenje i alkohol, a buduće majke prvenstveno treba da vode računa o načinu ishrane i života. Treba znati da je poslije porođaja obavezno dojenje djeteta, jer je to svakako najuspješnija prevencija mnogih bolesti. Na sreću, procenat izliječenja je veći nego kod odraslih kojih se preko dvije trećine izliječi, dok je preživljavanje na više od pet godina dostiglo procenat od 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja djece.

Najčešće maligno oboljenje kod djece je akutna leukemija, gdje je procenat izliječenja najveći (iznad 70 odsto), a terapija traje 105 nedjelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, blijedilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže od uobičajenog.

Istovremeno, prema procjenama CCI i Međunarodnog udruženja za borbu protiv kancera (UICC), oko trista hiljada djece u svijetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se oko trećina ili 100.000 ne uspije izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom liječenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina. Interesantno je takođe da djeca koja žive u nerazvijenim zemljama čine blizu 80 odsto ukupnog broja djece na svijetu.


Foto: CDPR

Prema raspoloživim podacima u Crnoj Gori od malignih bolesti godišnje obolijeva između dvadesetoro i tridesetoro djece. Podaci pokazuju da je duplo više dječaka, tj. dvije trećine naspram jedne trećine djevojčica. Najčešća dijagnoza malignih bolesti kod djece i adolescenata (0 - 18) u Crnoj Gori je leukemija, zatim maligni tumori mozga, kostiju i limfomi. Godišnje se u starosnoj dobi od 0 - 18 godina u našoj državi registruje uglavnom između pet i deset smrtnih slučajeva od malignih bolesti.

Povodom Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti, Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) je ove godine, umjesto kao što je tradicionalno od 2002. godine doniralo Institutu za bolesti djece KC Crne Gore (IBD KCCG), doniralo Dječijem odjeljenju Doma zdravlja u Rožajama, što je dvadeset treća donacija povodom navedenog Dana.

Nakon sedamnaest posjeta IBD KCCG u Podgorici, 2019. godine smo odlučili da ga posjetimo tim povodom i doniramo crteže Dječijem odjeljenju Opšte bolnice u Kotoru. Nakon toga slijedi 2020. i posjeta Dječijem odjeljenju Opšte bolnice u Nikšiću, 2021. Dječijem odjeljenju Opšte bolnice u Beranama, 2022. posjeta Baru, a 2023. Dječijem odjeljenju Opšte bolnice u Pljevljima.

Radovi su uz tradicionalnu pomoć oko opremanja Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), predati Sanji Beloici, direktorki Doma zdravlja Rožaje, da krase sve dječije sobe i ambulante, trpezariju, dnevnu ambulantu, sobu za dnevni boravak, kao i hodnike Dječijeg odjeljenja Doma zdravlja u Rožajama i djeci svakako učine boravak mnogo prijatnijim za vrijeme uspješnog liječenja i oporavka.