28-08-2020

Međunarodni dan nestalih: Komisija traži 51 crnogorskog državljanina

U cilju širenja svijesti o humanoj dimenziji tragedije nestalih lica i njihovih porodica kao i sprječavanju politizacije ovog pitanja obilježava se Međunarodni dan nestalih (30. avgust), kako bi se odala počast nestalima na području bivše Jugoslavije, saopštili su danas iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.


Foto: ICRC/Crveni krst

"Lica koja su nestala u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije, a koje potražuje Komisija za nestala lica Vlade Crne Gore, uključuju 51 crnogorskog državljanina i lica čiji su tražitelji, u vrijeme kad su prijavili njihov nestanak, imali prebivalište u Crnoj Gori, od čega se na teritoriji Kosova potražuje 39 lica, na teritoriji Bosne i Hercegovine devet lica i na teritoriji Hrvatske tri lica", navode u Ministarstvu.

Kako ističu, Međunarodni dan nestalih kojim se obilježava sjećanje na žrtve prislinog nestanka, nestanka u oružanim sukobima i zločinima protiv čovječnosti, podsjeća da je rasvjetljavanje sudbine nestalih lica civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, njihovim porodicama i društvu u cjelini, koja protekom vremena nije i ne može biti manja.

"Oružani sukobi na prostoru bivše Jugoslavije izazvali su mnoge teške posljedice i masovna kršenja ljudskih prava. Veliki broj lica koja se vode kao nestala po prestanku oružanih sukoba sa pravom se smatra jednom od najtragičnijih posljedica", naglasili su u tom resoru.

Rješavanje pitanja nestalih na prostoru bivše Jugoslavije je, dodaju, važno humanitarno, ali i političko pitanje, jer od njegovog rješavanja u velikoj mjeri zavisi proces pomirenja i izgradnja multietničkih društava zasnovanih na demokratiji, vladavini prava i toleranciji u regionu.

"To je obaveza nadležnih vlasti prema porodicima nestalih lica, koje imaju pravo da saznaju istinu o sudbinama svojih najbližih. Uskraćivanje informacija o otetim i nestalim licima predstavlja grubo kršenje ljudskih prava članova njihovih porodica, dok kidnapovanje i drugo nasilje predstavljaju zločine za koje svi počinioci moraju snositi odgovornost u skladu sa međunarodnim normama i važećim domaćim zakonodavstvom. Međunarodni dan nestalih je prilika i da se javnost podsjeti na patnju i bol članova porodica nestalih, ali i poziv porodicama da izvrše svoju obavezu – otvore zahtjev za traženje i daju krv za DNK, bez čega nema uspješne potrage", poručuju iz Ministarstva.


Izvor: FOS Media