14-08-2020

Mega-spektakl u Lisabonu: Najbolji Levandovski protiv „najgoreg” Mesija

Barselona protiv Bajerna večeras u Lisabonu u četvrtfinalu Lige šampiona (21). Duel dva petostruka šampiona Evrope obilježiće duel Lea Mesija i Roberta Levandovskog, koji ove sezone u LŠ imaju različit golgeterski učinak, ali su podjednako značajni za svoje timove

Mega-spektakl u Lisabonu: Najbolji Levandovski protiv „najgoreg” Mesija | Radio Televizija Budva

Foto: REUTERS

Argentinac i Poljak nose Barselonu i Bajern - koliko Katalonci zavise od Mesija, najbolje se vidjelo u nedavnom revanšu osmine finala protiv Napolija, u njegovom prvom dijelu. Bilo je 3:1, a Mesi je igrao kao u najboljim danima - postigao je nevjerovatan gol, dao je još jedan koji mu je poništen zbog igranja rukom, izborio je penal, do ludila dovodio italijansku odbranu.

Barsa je, zapravo, Leo Mesi - čini se nikada kao ove sezone, kada su Katalonci u krizi (izgubili su titulu od Reala) i kada su gotovo svi njihovi mehanizmi u igri vezani za raspoloženje i inspiraciju samo jednog čovjeka...

Kada je u pitanju Bajern, priča je već drugačija - igra Levandovski, igra i cijela ekipa. Nevjerovatna forma tima Hansija Flika - čak 18 uzastopnih pobjeda u svim takmičenjima, samo jedan remi u 2020. godini (protiv Lajpciga još u februaru), dovela je bavarskog giganta u poziciju jasnog favorita pred sudar dva petostruka prvaka Evrope (bukmejkeri prolaz Bajerna u polufinale vrednuju koeficijentom oko 1,5, a Barselone preko 2,5).

Brojke Roberta Levandovskog dobro opisiju sezonu Bajerna. Poljak je u Bundesligi postigao 34 gola, a Zlatna kopačka Evrope izmakla mu je u foto-finišu u trci sa Ćirom Imobileom iz Lacija. U Ligi šampiona je postigao čak 13 golova, u Kupu Njemačke još devet - sve zajedno 53 pogotka za najbolju sezonu 31-godišnjeg napadača u dosadašnjoj karijeri.

Levandovski je i najbolji strijelac Lige šampiona ove sezone (13). Donekle mu je parirao samo Erling Haland (Red Bul Salcburg/Borusija) sa 10, dok su ostali daleko - Gabi Žezus, Rahim Sterling, Dris Mertens, Hari Kejn, Memfis Depaj i Serž Gnabri dali su po šest.

Mesi, s druge strane, takođe igra vrlo respektabilnu sezonu kada su u pitanju individualna izdanja. Ukupno je postigao 31 gol, dakle 22 manje od Levandovskog, ali sve to kompenzuje sa čak 27 asistencija, takođe u svim takmičenjima. U španskoj Primeri je dao 25 golova, iako je propustio početak sezone zbog povrede, a zabilježio je i 22 dodavanja za gol.

Kada je u pitanju značaj dva fudbalera za tim, ovi procenti govore dovoljno - Levandovski je „odgovoran” za 54 odsto Bajernovih golova ove sezone, Mesi za 53 odsto Barsinih.

Jedina razlika je učinak u Ligi šampiona - Levandovski sa 13 golova ima najefikasniju sezonu do sada, dok je Mesijev skor od tri pogotka najslabiji u njegovoj dosadašnjoj karijeri.

I zato naslov - Najbolji Levandovski protiv najgoreg Mesija - treba shvatiti samo figurativno. U stvarnosti, u Lisabonu će se vidjeti sudar dva možda i najbolja napadača današnjice.


Izvor: Vijesti