18-05-2023

MF: Usvojen Rebalans budžeta za tekuću godinu, državni prihodi uvećani za 10 procenata

Predlogom Rebalansa za 2023. godinu, koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, primici i izdaci budžeta planirani su u iznosu od od 2,9 milijadi EUR, što predstavlja uvećanje od okvirno 46.7 milona EUR, saopšteno je iz Ministarstva finansija.


Ilustracija, Foto: Pixabay

"Shodno Ustavu Crne Gore, odnosno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti kojim se reguliše uravnoteženje budžeta, Ministarstvo finansija je imajući u vidu neplanirana prihodovana sredstva od realizovanog paketa podrške Evropske unije našoj zemlji za prevazilaženje energetske krize (u iznosu od 30 miliona EUR), potrebu obezbijeđivanja finansiranja vranrednih parlamentarnih izbora (5 miliona EUR), kao i obezbijeđivanja nedostajućih sredstava za subvencije za zapošljavanje lica sa invaliditetom (13 miliona EUR) i određenih tehničkih korekcija, pripremilo izmjene Zakona o budžetu za 2023. godinu", naveli su oni.

Kako su kazali iz Ministarsva, pored navedenog, usljed revidiranih makroekonomskih pokazatelja i bolje naplate prihoda od plana, predložene su korekcije očekivanih primitaka.

"Te su izvorni prihodi budžeta za tekuću godinu planirani u ukupnom iznosu od 2.36 milijardi EUR, što predstavlja uvećanje od cca 215 miliona EUR ili 10% u odnosu na planirane Zakonom o budžetu za 2023. godinu."

Takođe su istakli da se, u skladu sa izmijenjenim fiskalim okvirom za tekuću godinu, projektuje ostvarenje deficita potrošnje od 193 miliona EUR, odnosno cca 3% BDP-a. To je, napominju iz tog vladinog resora, za gotovo 173 miliona EUR bolji rezultat od inicijalnog plana.

"Uzimajući u obzir značajnu kosolidaciju javnih finansija od okvirno 3% BDP-a, projektovani deficit javne potrošnje nalazi se u okvirima mastrihškog kriterijuma deficita budžetske potrošnje, i u skladu je sa kriterijumima fiskalne odgovornosti, utvrđenim Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Dodatno, rebalansom budžeta projektuje se ulazak u zonu suficita tekuće potrošnje, odnosno ostvarenje zlatnog fiskalnog pravila kojim se definiše zaduženje države isključivo za potrebe infrastrukturnih projekata. Shodno ažuriranim fiskalnom okviru, nedostajuća sredstva za finansiranje budžeta za 2023. godinu umanjena su za 167 miliona EUR", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.