04-09-2014

Micev: Mogući ekstremni vremenski uslovi

U javnosti se često čuje da se klima promijenila. Tako smo ovog, ali i prošlog ljeta imali dva kišna mjeseca, dok je zima bila uglavnom topla, bez snijega.

Micev: Mogući ekstremni vremenski uslovi | Radio Televizija Budva

Načelnik Odsjeka za prognozu Zavoda za hidrometeoroliju i seizmologiju Crne Gore Branko Micev je saopštio da se u narednom periodu mogu očekivati ekstremni vremenski uslovi.

"Uslijed takvih meteo prilika na određenim lokalitetima može biti materijalne štete sa ekonomskim posljedicama, a imovina građana pa i sami njihovi životi mogu biti potencijalno ugroženi. Na udaru će najviše biti objekti na kojima se, prilikom gradnje, nije vodilo računa o dejstvu ekstremnih vremenskih prilika" kaže Micev.

On kaže za Radio Kotor da je tokom ljeta broj kišnih dana bio velik, posebno na Jadranu. Pojašnjava da je riječ o snažnoj klimatskoj anomaliji, pa smo tako proteklih mjeseci imali obilne padavine od Herceg Novog do Ulcinja.

Ovakvi vremenski uslovi direktna su posljedica dugotrajnog prisustva ciklonske depresije iznad centralnog dijela Evrope. Tako je pomenuti ciklon onemogućio prodor toplog-tropskog talasa i preusmjerio ga u pravcu jugozapada i jugoistoka", pojašnjava Micev.

Zato su, kaže Micev, u Turskoj ove godine, u dužem vremenskom periodu, zabilježene visoke temperature od 40 i više stepeni nekoliko dana uzastopno, što se po prvi put dešava u posljednjih 50 godina.

"Sa druge strane, u zimskom periodu imamo drastične klimatske anomalije. Jedne zime imamo izostanak snijega bez padavina, potom dođe ona sa rekordnim sniježnim padavinama, pa imamo neuobičajeno kišnu, toplu i vlažnu zimu, a izostane snijeg. Logično je da zato imamo priliv obilne količine vode u riječne sisteme i poplave u nižim predjelima kao što su bile one zabilježene u decembru 2010. godine.", pojašnjava Micev.

Ranije se, kako kaže, klima mijenjala isključivo kao rezultat promjena prirodnih okolnosti, dok sa razvojem industrije i porastom populacije primat preuzima ljudski faktor.

Osim antropogenog faktora, nestabilne vremenske prilike uslovljene su i poremećajem cirkulacije atmosfere. "Opšta ili planetarna cirkulacija se odvija tokom cijele godine. Nastaje kao posljedica razlike u temperaturi između pojedinih djelova Zemlje. Njome se razmjenjuje toplota i na taj način održava ravnoteža između toplih oblasti u nižim i hladnih oblasti u višim geografskim širinama", kaže Micev.

On podsjeća da globalno zagrijavanje ne predstavlja samo porast temperature. "To znači da u sistemu opšte cirkulacije atmosfere danas imamo viška energije. Tako se pojačava razmjena mase između ekvatora i polova, što će imati implikacije na meteorološke podsisteme (cikloni, anticikloni, atmosferski frontovi itd) koje pokreće ovaj sistem", rekao je on.

Micev je iznenađen, kako kaže senzacionalizmom koji je prisutan čak i u vremenskim prognozama.

"To na izvjestan način umanjuje ozbiljnost naše struke. Naša obaveza da upozoravamo na opasne vremenske pojave, ali ne i da stvaramo nepotrebnu paniku", zaključio je Micev.