07-08-2020

Midorović: Budva nije imala strategiju turizma, imamo rješenje za taj problem

Iva Midorović, kandidatkinja za odbornicu sa liste Dragan Krapović - Budva je naša nacija - Demokrate - Demokratska Crna Gora, ističe da Budva, kao grad koji donosi polovinu turističkog prihoda zemlje, nije imala donešenu strategiju razvoja turizma. Kako navodi, oni za taj problem imaju rješenje.



"Na bazi istrazivanja turističkog tržišta, koje je sprovedeno u Budvi prošle godine, raspisan je međunarodni tender za izradu Strategije razvoja turizma u Budvi koja će zacrtati tu dugoročnu viziju razvoja našega grada i biti obavezujuca za sve – gradsku upravu, privredu i sugrađane i da Budva stvarno opravda titulu "Kraljice mediterana" i da turizam bude po mjeri naših gradjana", navela je Midorović.

Prema njenim riječima, kao jedan od problema prepoznat je i nedovoljan razvoj destinacijskog menadžmenta u Budvi.

"Naše rešenje ce se sastojati u repozicioniranju Turističke organizacije Budve u ulogu destinacijske menadžment kompanije i vođe u procesu uspostavljanja dobre i funkcionalne saradnje između svih učesnika u turističkom prometu. Takođe smo taj proces potpomogli i dodatnim sredstvima koje TO Budva dobija od izletničkih taksi. Izletnički turizam, tj. mnogobrojne grupe koje dolaze na jednodnevne izlete, što sa kruzera, što iz zemalja u okruženju, nisu, nažalost, u našem gradu bile prepoznate kao značajan segment turizma i prihoda od istih. To se promjenilo tokom našega mandata. U isto vrijeme je i regulisan problem iskrcaja turistickih autobusa, tako što je oformljeno novo i prostranije stajalište namenjeno isključivo turističkim autobusima", istakla je kandidatkinja sa liste Demokrata.

Midorović dodaje da je proces zaštite kulturno- istorijskih spomenika jedna od bitnih stavki, vezanih za turizam, ali najpre za bogatu zaostavštinu našeg grada. On je, kaže, započet u ovom mandatu, a završiće ga, kako podvlači, u sljedecem:

"Da se konačno adekvatno zaštiti Antička nekropola iz V vjeka prije nove ere, kao i da se obelježi i time skrene pažnja, što turista, što domaćih, na to nevjerovatno bogatstvo. Takođe se treba pobrinuti za dva rimska mozaika koja se nalaze na teritoriji naše opštine– onog u Petrovcu, koji je zapušten i nedostupan javnosti i mozaika nađenog u ostacima rimske gradske vile iz II vjeka prije nove ere, koji je godinama tavorio u raznim skladištima, a trenutno je izložen u lapidarijumu Arheološkog muzeja Budve, iako zaslužuje samostalni prostor."

Ona je naglasila da su svi svjesni težine situacije prouzrokovane epidemiološkom katastrofom koja je pogodila svijet ove godine. U vezi sa tim, u Demokratama se uzdaju u, kako ističu, dobro znanu činjenicu da je turizam vrlo elastičan sektor sa jakom sposobnošću oporavka, mada, podvlače, ne treba zanemariti činjenicu da je država ključna da, kako politički tako i finansijski, osigura da se turizam zemlje oporavi.

"Tu jednostavno nisu, i ne treba da budu dozvoljene, političke igre i sitni partijski interesi. U ovome trenutku vladajuća partija, koja trenutno ima moć odlučivanja, treba da se koncentriše na to da pomogne svim građanima, a ne da zaštitu i pomoć, koja je dužna da pruži, koristi kao svoju promociju. Mada smo njihovu "pomoć" Budvi vidjeli i osjetili zadnjih dva mjeseca", zaključila je Midorović.