15-01-2024

Mihailović: Opština Budva uključena u pet međunarodnih projekata vrijednih preko 425.000 eura

Projekti vrijedni 425.000 eura postavljaju standarde međunarodne saradnje


Luka Mihailović, Foto: Privatna arhiva

Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva uspješno je uvela našu Opštinu u četiri međunarodna programa prekogranične saradnje tokom prošle godine. Ova inicijativa rezultirala je dobijanjem pet projekata, čija je ukupna vrijednost premašila iznos od 425.000 eura, planiranih za realizaciju u naredne tri godine.

Koordinator Kancelarije, Luka Mihailović izjavio je za naš portal da predstoji jako izazovan period, posebno ističući kompleksnost upravljanja projektima koji kreću sa implementacijom od februara.

"Za sada je najteže napraviti dobar raspored i plan rada, imajući u vidu da naša Kancelarija trenutno ima samo dvoje zaposlenih, i da sve ove projekte treba pratiti i kontrolisati, podnositi periodične izvještaje i voditi računa o svakom detalju", kazao je on.

Opština Budva aktivno učestvuje u programima poput Urbact, Dunavskog transnacionalnog programa, dva manja projekta u okviru Južnog Jadrana (Italija, Crna Gora, Albanija), te Euromed.

Mihailović je napomenuo da još uvijek očekuju odgovore za projekte koje su aplicirali iz poziva ADRION i prekogranične saradnje IPA Hrvatska – BiH- Crna Gora.

"Dodatno, Kancelarija je odgovorna i za sprovođenje Strategije komuniciranja sa građanima o procesu pristupanja EU. U pripremi je prvi izvještaj za projekat CITIES AFTER DARK iz poziva URBACT", kazao je Mihailović, ističući da angažovanost Opštine Budva u međunarodnim projektima predstavlja značajan korak ka unaprijeđenju lokalne zajednice i integraciji u evropske tokove.