23-07-2018

Mima Karadžić naplatio dug od Opštine Budva

Poznati glumac Milutin-Mima Karadžić uspio je da od Opštine Budva naplati zaostali dug od snimanja televizijske serije "Budva na pjenu od mora". To je još jedna u nizu presuda donijetih na štetu ove turističke opštine, po osnovu ugovora koji je zaključivala prethodna vlast.

Mima Karadžić naplatio dug od Opštine Budva | Radio Televizija Budva

Novoj lokalnoj upravi u Budvi u serijama stižu tužbeni zahtjevi za naplatu potraživanja iz mnogobrojnih ugovora koje su u najrazličitijim segmentima privrednog i kulturnog života grada, dogovarale bivše upravljačke garniture na čelu sa predsjednicima Opštine, Rajkom Kuljačom i Lazarom Rađenovićem.

Kako prenosi Monitor, za nepune dvije godine, prinudnim putem, na osnovu sudskih naloga, iz gradske kase isplaćeno je do sada više miliona eura u korist poslovnih partnera budvanske kriminalne grupe.

Pred crnogorskim pravosuđem sporove bez teškoća dobijaju i sami članovi ove kriminalne organizacije, firme i pojedinci, potpisnici sporazuma o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom. Zavidna je ažurnost crnogorskih sudova kada je Opština Budva tužena strana.

Najomiljeniji partner bivše budvanske vlasti, glumac Mima Karadžić, presavio je tabak kada su opozicione partije preuzele kormilo grada i tužio novu lokalnu upravu za naplatu starog duga od 64.000, koji je nastao 2011. godine. Nije da nije pokušavao i ranije da od partnera u poslu snimanja popularne serije naplati taj iznos, ali se sve završavalo na molbama i riječima, na koje se tadašnja vlast, iz ko zna kojih razloga, oglušila.

Prema ugovoru "sva prava iz serije pripadaju producentu i koproducentima bez bilo kakvih prostornih i vremenskih ograničenja. Ukoliko Opština Budva ustupi pravo emitovanja TV serije bilo kom trećem licu za područje van Crne Gore prihod ostvaren po tom osnovu će dijeliti u proporciji 50:25:25.

Presuda u korist MM Production Montenegro otvara pitanje podjele prihoda od prodaje serije. Ukoliko se pokaže da Opština osim reklame prirodnih vrijednosti i ljepota budvanske rivijere nije imala drugih, materijalnih koristi, najavljuje se pokretanje tužbe protiv odgovornih lica i koproducenata, prema Ugovoru o izvršnoj produkciji igrane serije Budva na pjenu od mora.

Oblast kulture bila je omiljeni poligon na kome su cvetali korupcionaški ugovori predstavnika bivše budvanske vlasti sa izabranim partnerima. Novac iz gradske kase izvlačio se preko realizacije programa pozorišnog festivala Grad teatar, Javnog servisa TV Budva, gradskog bioskopa, preko manifestacija lokalne Turističke organizacije. Postoji još mnogo sličnih slučajeva, o čemu opširnije možete čitati u Monitoru.