05-11-2022

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović u posjeti Opštini Budva

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović posjetile su Opštinu Budva, gdje su razgovarale sa predsjednikom Milom Božovićem i njegovim saradnicima, kao i timom koji radi na projektu "Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture".


Foto: Novak Abramović

Kako je saopšteno iz Opštine Budva, glavna tema sastanka bile su aktivnosti na projektu Evropske prijestonice kulture, razmatranje dosadašnjih aktivnosti i koraci koji će uslijediti u narednom periodu.

Predsjednik Opštine naveo je da se Budva odlučila na ovaj korak upravo zbog činjenice da titulu Evropska prijestonica kulture dobijaju gradovi koji prepoznaju probleme i kojima je neophodna reforma u kulturnom smislu.

„Uključivanjem Boke i ostalih gradova planiramo da, ukoliko postanemo Evropska prijestonica kulture 2028. godine, omogućimo cijeloj Crnoj Gori da promoviše svoju kulturu i kulturnu raznolikost na evropskom nivou“, naveo je Božović.

Sve aktivnosti u procesu aplikacije za sticanje Evropske prijestonice kulture doprinijeće kulturnoj transformaciji Budve i građenju novog imidža grada sa bogatim kulturnim sadržajima, ocijenila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

„Ovo je izuzetno značajan projekat kako za Budvu, tako i za cijelu Crnu Goru, a Ministarstvo kulture i medija će pružiti podrškuz svim učesnicima u procesu“, navela je Vlaović.


Vlaović i Božović, Foto: Novak Abramović

Mijović Durutović je naglasila opredijeljenost svih aktera uspješnoj realizaciji projekta, ali i u slučaju da se titula ne dobije, istakla je da Budva na ovaj način pokazuje odlučnost da se razvija u novom pravcu.

Članovi tima koji rade na aplikaciji a koje čine: sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnosti Danijela Došljak, direktor TO Opštine Budva Nemanja Kuljača, predsjednik Savjeta za kulturu Predrag Zenović, koordinator projekta “Budva-Boka 2028 - Evropska prijestonica kulture” Dušan Kaličanin predstavili su na sastanku sve što je do sada urađeno i ono što Budvu u narednim fazama očekuje.

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi izrade Programa razvoja kulture na opštinskom nivou, koji je jedan od uslova za sticanje statusa, uz podsjećanje da je u toku izrada Nacionalnog programa razvoja kulture koji će biti dobra osnova za ovaj dokument.

Dogovoreno je formiranje tima koji će činiti predstavici Ministarstva i Opštine, a koji će koordinirati projekat u narednim fazama.

Tokom posjete Opštini Budva, ministarka Vlaović je obišla i javne ustanove Narodna biblioteka Budve, Grad teatar i Muzeji i galerije Budve.