04-09-2021

Ministarstvo ekonomskog razvoja podržava crnogorske zanatlije

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, pozvao je predstavnike zanatlija da u što većoj mjeri iskoriste podsticajne mjere i sredstva iz Programske linije za podršku malim ulaganjima, čiji ukupan budžet za ovu godinu iznosi 650 hiljada EUR.


Ilustracija, Foto: Pixabay

„U nastojanju da se dodatno doprinese očuvanju i daljem razvoju zanata u cjelini, kao i zanata koji zahtijevaju posebne zanatske vještine i umijeća, koje karakterišu prepoznatljivi proizvodi i kvalitetne usluge, očekujemo da će raspoloživa podrška za nabavku opreme i alata za obavljanje zanatske djelatnosti dati dodatni impuls daljem unapređenju zanatstva“, naveo je Milatović u saopštenju.

Programska linija za podršku malim ulaganjima, koja se sprovodi u okviru Programa za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, poseban fokus daje podsticanju razvoja preduzetništva mladih, žena i zanatlija kao posebno „osjetljivih“ ciljnih grupa.

U okviru šire Programske linije namijenjene preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima i zanatlijama omogućeno je sufinansiranje troškova nabavke osnovnih sredstava – opreme i dijela nematerijalne imovine – softvera koji su direktno uključeni u proces proizvodnje, odnosno pružanja usluga.

„Procedura je jednostavna i funkcioniše na principu da zanatlija finansira 100 odsto svih troškova do završetka aktivnosti za koju konkuriše, a onda mu se nakon podnesene dokumentacije koja dokazuje utrošak sredstva ugovorene aktivnosti, od Ministarstva ekonomskog razvoja odobrava refundacija dijela troškova u visini do 70 odsto opravdanih troškova bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), odnosno u maksimalnom iznosu do sedam hiljada EUR", kazali su iz Ministarstva.

Program za unapređenje konkurentnosti privrede za ovu godinu, u iznosu od tri miliona EUR, sadrži set programskih linija finansijske i nefinansijske podrške, čija realizacija treba da doprinese bržem oporavku i pokretanju privredne aktivnosti preduzetnika i privrednih društava u cilju daljeg napretka i ubrzanja ekonomskog razvoja shodno prioritetima Vlade.

Javni poziv za učešće u postupku dodjele sredstava za Program koji je raspisalo Ministarstvo ekonomskog razvoja 2. avgusta je u toku.

Više detalja na linku https://www.gov.me/clanak/javni-poziv-za-ucesce-u-postupku-dodjele-sredstava-za-program-za-unapredenje-konkurentosti-privrede-za-2021-godinu

Dodatno, u sklopu aktivnosti koje preduzima Ministarstvo ekonomskog razvoja na planu stvaranja uslova za unapređenje u oblasti politike zanatstva i okvira za stvaranje podsticajnih uslova za dalji razvoj zanatske djelatnosti, Ministarstvo će organizovati izbornu skupštinu tokom septembra kojom će predsjedavati Milatović.

„Na ovaj način Ministarstvo će dati svoj doprinos i pomoći zanatlijama da se organizuju na što bolji i efikasniji način kako bi u međusobnoj saradnji Ministarstva i JU Zanatske komore u narednom periodu zajedno radili na daljem unapređenju ambijenta za razvoj ovog veoma važnog segmenta crnogorske privrede“, navodi se u saopštenju.

O svim daljim aktivnostima na planu organizovanja Skupštine, u narednim danima, Ministarstvo će bliže informisati zainteresovanu javnost.


(MINA Business)