15-02-2024

Ministarstvo poništilo saglasnost za gradnju kula na Jadranskom sajmu

Ministarstvo prostornog planiranja urbanizma i državne imovine poništilo je rješenje o saglasnosti za idejno rješenje o gradnji dvije kule na lokaciji Jadranskog sajma saopštio je sekretar Sekreterijata za zaštitu imovine Opštine Budva, Đorđe Zenović.


Foto: www.miabudva.com

Ova odluka dolazi nakon što je urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine zapečatila gradilište sredinom decembra prošle godine. Ipak, uprkos tome, kompanija "Mia Investments", koja okuplja turske biznismene, nastavila je gradnju budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa "Riviera Montenegro Hotel & Residences" ispred hala Jadranskog sajma početkom januara.

Inače, gradnji kula na parceli koja je u vlasništvu kompanije “Safiro beach resort” protivi se Opština Budva, odnosno Sekreterijat za zaštitu imovine koji je i pozvao resornog ministra Janka Odovića da zaštiti interese metropole turizma.

Opštini je konačno stigao odogovor od Odovića, a reagujući na zahtjeve Opštine, sekretar Sekreterijata za zaštitu imovine, Đorđe Zenović, istakao je važnost ove odluke Ministarstva kao zaštitu javnog interesa. On je u izjavi za Polis naglasio da je odluka da se sagradi Kongresni centar na ovoj lokaciji, a ne privatni hotelsko-stambeni objekat, ključna za zaštitu prava Opštine i države.

"Nakon sedam mučnih godina borbe, rješenjem Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine poništeno je ranije rješenje tog ministarstva kojoj je izdata saglasnost na idejno rješenje “Mia investments” za gradnju dvije kule na lokaciji Jadranskog sajma. Ono što nije smio ili htio niko u 41, 42. i 43. Vladi smio je neko u 44. - da zaštiti javni interes, odnosno interes Opštine i države da zaštite svoja prava da se na toj lokaciji sagradi Kongresni centar, a ne privatni hotelsko-stambeni objekat", naveo je Zenović.

Ovime će se, kako je kazao, u korist Opštine okončati i upravni spor koji se po našoj tužbi vodi pred Upravnim sudom, što dalje znači poništenje svih poslijedica koje je ranije rješenje proizvelo, odnosno i prijavu gradnje.

Dodao je da će urgirati kod gradjevinsko-urbanističke inspekcije da se zapečati gradilište i obustave dalji radovi, te da će preduzeti sve aktivnosti kako bi se lokalitet vratio namjeni u skladu sa Detaljnim urbanističkim planom, a ne privatnih pojedinaca i investitora.

"Naglašavamo da nemamo namjeru da utičemo na prava vlasnika katastarskih parcela u okviru urbanističke da grade na svom zemljištu, ali nikako ne odustajemo od toga da zaštitimo naša prava da realizujemo jedan od najvećih i najznačajnih projekata za grad. Zato smo i sve vrijeme bili ovoliko istrajni, zaključio je Zenović.


D.B.