23-06-2023

Ministarstvo prosvjete sufinansiraće školarinu za studente magistarskih i doktorskih studija

Ministarstvo prosvjete je objavilo Konkurs po kojem će sufinansirati školarinu za 60 kandidata upisanih u prvu godinu master studija u zemlji i inostranstvu studijske 2022/23. godine, i to po deset iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka.


Ilustracija, Foto: Unsplash

"Kandidati moraju imati prosječnu ocjenu na osnovnim studijama najmanje 9,00 i specijalističkim studijama najmanje 9,00 (društvene i humanističke nauke), odnosno najmanje 8,50 na osnovnim studijama i najmanje 8,50 na specijalističkim studijama, da imaju preporuke dva profesora, da posjeduju znanje jednog svjetskog jezika, da nemaju u potpunosti pokrivene troškove školarine iz drugih izvora i da su državljani Crne Gore", navodi se u saopštenju tog vladinog resora.

Kandidatima će se sufinansirati školarina na master studijama u iznosu do 500 eura.

"Ministarstvo prosvjete će, takođe, sufinansirati školarinu za 24 kandidata upisanih u prvu godinu doktorskih studija u zemlji i inostranstvu studijske 2022/2023. godine, i to po četiri iz oblasti prirodno-matematičkih, tehničko-tehnoloških, medicinskih, poljoprivrednih, društvenih i humanističkih nauka", dodali su oni.

Kako su naveli, na doktorskim studijama će se kandidatima sufinasirati školarina u iznosu do 1.000 eura.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da će Konkurs za sufinansiranje školarina na master i doktorskim studijama biti otvoren do 22. septembra 2023. godine.

"Za studente s ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori, Ministarstvo prosvjete će sufinansirati putne troškove i to za studente, dobitnike stipendija za studijske boravke u 2023. godini u minimalnom trajanju od 21 dan, po osnovu programa mobilnosti. Izuzetno, putni troškovi se mogu sufinansirati za dobitnike CEEPUS stipendije iako je studijski boravak kraći od 21 dan za ljetnje škole i istraživačke boravke. Putni troškovi se sufinansiraju jedanput u toku jedne kalendarske godine i za nastavno osoblje, dobitnike CEEPUS stipendije, dobitnike stipendija stranih vlada za 2023/2024. godinu, koje se realizuju preko Ministarstva prosvjete. Za programe mobilnosti i stipendije stranih vlada Ministarstvo će sufinansirati putne troškove u iznosu do 200 eura. Konkurs za ove namjene biće otvoren do 15. decembra 2023. godine", zaključuju iz Ministarstva prosvjete.