14-03-2024

Ministarstvo usvojilo nove pravilnike o polaganju maturskih i stručnih ispita

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija usvojilo je nove pravilnike koji regulišu eksterne provjere znanja za učenike završnih razreda osnovnih i srednjih škola, kojim su predviđene rigoroznije mjere kontrola i jasno utvrđene odgovornosti u slučaju propusta.

Ministarstvo usvojilo nove pravilnike o polaganju maturskih i stručnih ispita | Radio Televizija Budva

Foto: Ministarstvo prosvjete

Dva pravilnika odnose se na polaganje maturskog ispita za učenike gimnazija i stručnog ispita za đake koji nastavljaju školovanje. Treći pravilnik propisuje kako se organizuje provjera znanja učenika na kraju trećeg ciklusa osnovne škole.

Novim pravilnicima, kako je pojašnjeno iz Ministarstva prosvjete za Gradski portal, definisano je da je direktor obrazovno-vaspitne ustanove odgovoran za zakonitost sprovođenja ispita u školi, a nastavnik koji je test-administrator je odgovoran za zakonitost sprovođenja ispita u ispitnom prostoru tj. učionici.

Kako bi se spriječili propusti i zloupotrebe koje su obilježile eksterne provjere znanja prošlih godina, a posebno prethodne, đake će tokom trajanja ispita “čuvati” dva test-administratora, od kojih je jedan iz druge škole, a drugi je iz matične ustanove i oni će biti plaćeni za taj rad.

Iz Ministarstva su naveli i da su definisane sankcije za povrede pravila ponašanja tokom ispita.

Kandidat koji narušava red (ometa drugog kandidata, osvrće se, razgovara i slično, ili se ne pridržava uputstva glavnog test-administratora i test-administratora), biće opomenut i opomena će se evidentirati u formularu za praćenje ispita. Ako kandidat bude ponovo opomenut, biće udaljen sa ispita u tom ispitnom roku i smatra se da taj predmet nije položio.

“Takođe, ako se dogodi da kandidat pokuša da prekine ispit, remeti tok ispita, vrijeđa ili prijeti glavnom test-administratoru ili predstavniku Ispitnog centra, posjeduje papir, udžbenik, mobilni telefon ili drugi elektronski uređaj, narušava tajnost identiteta kandidata potpisivanjem punim imenom i prezimenom ili na drugi način narušava tajnost identiteta, prepisuje od drugog kandidata ili drugom omogućava da prepisuje, biće udaljen sa ispita u tom ispitnom roku i smatra se da taj predmet nije položio “, naveli su iz MPNI.

Novina je, kako su kazali iz Ministarstva, da ono što ocjenjivači, kada budu pregledali testove u Ispitnom centru, na korici testa obrazlože kao „prepisano“, smatra se dokazom i takav test se vrednuje ocjenom nedovoljan (1).

Iz Ministarstva su za Gradski portal najavili i da je novo to da se ispit može organizovati u drugom prostoru koji nije učionica, pa će ove godine biti pilotiran projekat da se u pojedinim školama u Crnoj Gori ispit održi u drugim prostorima.

Prvi maturski ispit ove godine biće održan 16. aprila, iz predmeta crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, kao i iz predmeta albanski jezik i književnost. Testiranje iz prvog stranog jezika zakazano je za 15. maj, dok će ispit iz matematike i nastavnog predmeta po izboru učenika zakazan početi 24. maja, odnosno 6. juna iz stručne teorije.

I dok teku pripreme za ovogodišnje eksterne provjere znanja, Specijalno državno tužilaštvo još izviđa dva slučaja iz prošle školske godine – kada su do đaka devetog razreda prije vremena “stigli” testovi iz matematike, kao i slučaj masovnog prepisivanja na maturskom ispitu.

(Roditelji.me)