20-07-2020

Mitropolija crnogorsko-primorska prihvatila poziv Markovića na dijalog

Mitropolija crnogorsko primorska prihvatila je jučerašnji poziv Vlade Crne Gore na dijalog o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.


Foto: gov.me

Premijer Marković je prije toga kazao da je Vladin Tim za pregovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti spreman za nastavak razgovora radi pronalaska prihvatljivog rješenja u odnosu na otvorena pitanja.

"Pozivam Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske pravoslavne crkve da već 20.07.2020. godine, nastavimo započete pregovore na ekspertskom nivou", napisao je Marković na svom Twitter nalogu.

Iz MCP su prihvatili dijalog i kazali da koriste i ovu priliku da podsjete da je Crkva bila, jeste i ostaje privržena dijalogu kao jedinom pravom putu i načinu da se riješe otvorena pitanja u odnosima između Crkve i države koja su nastala prije i nakon donošenja i stupanja na snagu spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Iz tog razloga, prihvatamo Vaš poziv, iako stiže sa ne malim zakašnjenjem, za dovršetak započetog pa prekinutog dijaloga, u nadi da to ne činite radi uključivanja ove teme u Vašu predizbornu kampanju, na šta ne možemo pristati, kako zbog Crkve Božije tako i zbog vjernog naroda. Očekujemo da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhijâ Srpske Pravoslavne Crkve, i prihvatiti naše predloge o izmjenama i dopunama pomenutog Zakona. Imajući u vidu složenost prilika u kojima se nalazi Crna Gora, a posebno veliku zabrinutost Crkve zbog nasilja nad sveštenstvom i vjernim narodom, kao i zbog progonjenja sveštenstva i monaštva ipak ne gubimo nadu da će Vlada i Skupština Crne Gore pod hitno izmijeniti i dopuniti sporni Zakon koji je glavni uzročnik ove nezapamćene odbrane Svetinja od strane Pravoslavnog naroda Crne Gore. Prihvatamo predloženi termin sastanka u ponedjeljak 20. jula ove godine u 16 sati u vili Gorica u Podgorici", zaključeno je u saopštenju MPC.