18-02-2020

Mitropolije crnogorsko-primorska osuđuje paljenje državnih simbola

Iz Mitropolije crnogorsko-primorska i ostalih eparhija SPC u Crnoj Gori osudili su paljenje i skrnavljenje državnih simbola.

Mitropolije crnogorsko-primorska osuđuje paljenje državnih simbola | Radio Televizija Budva

“Ne može nam biti jasno kome je, i u koje svrhe, potreban ovakav nečasni akt – bilo da se radi o iskazivanju nečijeg nezadovoljstva ili da je riječ o smišljenoj provokaciji izašloj iz nečije političke kuhinje. Sa ovim u vezi, gnušamo se i onih javnih nastupa, od državnog vrha do građanskog sektora, koji potpuno neutemeljeno i nepromišljeno ovakve podle radnje dovode u vezu sa građanima koji učestvuju u crkvenim litijama”, navodi se u saopštenju MCP.

Jer, kako dodaju, nema te hrišćanske ruke koja bi se podigla na barjak sa hrišćanskim znamenjima, niti ima te građanske ruke koja bi naudila zastavi svoje zemlje.

“Ali nijesmo sigurni da nema zlog nauma, koji ne bi orkestriranu kampanju protiv litija, u njoj prikazanih kao anti-državni udar, produžio i na ovaj način, radi jednokratne medijske zloupotrebe. Poruke sa naših litija biće kao i do sada molitva za bratski mir i slogu”, zaključuju u MCP.