29-08-2021

Mitropolit Joanikije bogoslužio u manastiru Podmaine

Izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je jutros, na praznik prepodobnog Rafaila Banatskog sa sveštenstvom Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Podmaine, koji je juče proslavio svoju hramovsku slavu – praznik Uspenje Presvete Bogorodice.


Foto: MCP

Nastavljamo sa proslavljanjem praznika Uspenja, rekao je u arhipastirskoj besjedi Vladika Joanikije, i slave ovoga svetoga hrama i ove svete obitelji.

“Sve što je vezano za život Presvete Djeve Bogorodice – sve je čudesno, uzvišeno, a posebno njeno upokojenje. I toliko tajanstveno da nas uvodi u tajnu stradanja Hristovoga i smrti Hristove”, rekao je Vladika Joanikije.

Dodao je da je čudesni domostroj spasenja Bog ustrojio preko Djeve Bogorodice.

“Jer, ona ga je donijela na ovaj svijet i udostojila se da se nazove majkom Gospoda Isusa Hrista, tj. Presvetom Bogorodicom i da bude prva os svih svetih koje prizivamo, brza pomoćnica svima i topla zaštitnica svih onih koji je prizivaju. Ona naše molitve prima od usta nas grešnih i prinosi ih Gospodu svome, NJegovom svetome prestolu i zastupa nas”, rekao je on.

Vladika je rekao da je Presveta Bogorodica majka cijele Crkve.

“Ona bdi nad cijelom Crkvom i nad svim hrišćanima širi svoj molitveni i zastupnički pokrov”, kazao je Mitropolit Joanikije.

Tokom jutrošnjeg bogosluženja u Podmainama Vladika je zamonašio u malu shimu iskušenika Vladimira kome je dao monaško ime Makarije.

U prvine angleskog lika obukao je sedmoricu poslušnika.

Nakon liturgije osveštan je slavski kolač povodom imendana igumana Podmaina o. Rafaila, kao i imendana o. Evstatija, Joakima, Josifa, Nestora, Romana i Gerasima.

“Neka bude blagosloveno i neka ih Presveta Bogorodica sve zajedno štiti i rukovodi u sve dane života njihovoga”, poželio je Vladika Joanikije.


Izvor: Mitropolija.com