10-06-2024

Mitrović: Apelujemo na nadležne organe da se pozabave kompanijom Adriatic Properties i bezbjednošću kupališta, naročito na Svetom Stefanu

Saopštenje predsjednice NVO „Grupa građana BU2“ Milice Mitrović prenosimo integralno.


Foto: Grupa građana BU2

Dok je pred međunarodnim tribunalom "mini poluvrijeme" u slučaju arbitražnog postupka u kojem će se dalje odlučiti o sudbini Svetog Stefana, malog ali ponosnog paštrovskog ribarskog naselja, srednjovjekovnog utvrđenja koje je vjekovima odolijevalo najezdama osvajača.

U tom "mini poluvremenu", NVO „Grupa građana BU2“ apeluje na nadležne organe da se pozabave kompanijom Adriatic Properties i bezbjednošću kupalištа, naročito na Svetom Stefanu.

Kako navodi predsjednica NVO „Grupa građana BU2“ Milica Mitrović, najalarmantnija situacija jeste na Svetom Stefanom gdje je kupalište neobilježeno bovama i nema spasioca, a ni higijena nije na zavidnom nivou.


Foto: Grupa građana BU2

Grad-hotel “Sveti Stefan” našao se u izbornim programima gotovo svih političkih aktera nedavno završenih loklanih izbora, i gotovo svaka partija, koalicija ili grupa građana, obećala je otvaranje Svetog Stefana. Sa druge strane, u skorijoj prošlosti imali smo kašnjenje u plaćanju zakupnine, koja je u jednom trenutku premašila milion eura, što je dovelo i do blokade rada HTP “Miločer” i “Sveti Stefan hoteli”.

"Osim toga, alarmantno stanje je i na samom kupalištu gdje je prekršeno još jedno u nizu prekršenih ugovornih obaveza zakupca plaže na Svetom Stefanu. Kao egzaktan primjer navodimo neobilježavanje bovama morsku stranu plaže koja, osim što označava teritorijalnu granicu, štiti kupače od ulaska plovila u kupališnu zonu. Takođe, na plažama ne postoji spasilac, a ni higijena nije na zavidnom nivou (na čitavom kupalištu postoji samo jedna kanta za otpatke). Priučene skipere, koji nekontrolisanom brzinom krstare uz samu plažu, ovog puta javno molimo za makar malo moralne odgovornosti, a nadležne službe da reaguju i stanu ovim problemima na put, čime ćemo i dokazati da smo bezbjedna i odgovorna turistička destinacija", zaključila je Mitrović.