20-01-2024

Mitrović: NVO “Grupa građana BU2” pozdravlja odluku ministra Radulovića o otvaranju brodske linije Budva – Dubrovnik

NVO “Grupa građana BU2” pozdravlja odluku ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića o otvaranju brodske linije Budva – Dubrovnik, saopštila je predsjednica te nevladine organizacije, Milica Mitrović.


Foto: NVO “Grupa građana BU2”


"Tokom ljeta ćemo da otvorimo liniju Budva-Dubrovnik, što će doprinijeti turizmu u Budvi, ali i rastereti granični prelaz Herceg Novi-Dubrovnik. Na tome se radi kako bi bilo spremno za ljetnju sezonu", kazao je Radulović u emisiji "Okvir" RTCG, ističući da je to dobra šansa za crnogorski turizam, podsjetila je Mitrović.

Ona je kazala da je razvoj turističke destinacije nemoguće ostvariti bez razvoja saobraćajne infrastrukture, te da ih ohrabruju riječi ministra Radulovića.

"Saobraćajna infrastruktura je sastavni dio turističke destinacije i uslov odvijanja svih aktivnosti i procesa u destinaciji. Atraktivni faktori same turističke destinacije ne mogu biti uspješno valorizovani ukoliko ne postoji dobra saobraćajna infrastruktura i saobraćajna povezanost. Turisti očekuju da destinacija bude dostupna kako bi doputovali iz mjesta stalnog prebivališta. U skladu sa tim, turisti najčešće koriste usluge aerodroma, odnosno avio saobraćaj, ali isto tako i pomorski, željeznički saobraćaj, drumski saobraćaj i sl", navodi se u saopštenju.

Razvoj turističke destinacije, kako je dodala Mitrović, nije moguć bez razvijenog saobraćajnog sistema - drumskog, pomorskog, vazdušnog, željezničkog, rječnog.

"Upravo, razvoj saobraćaja doprinio je kretanju ljudi i razvoju turizma, posebno izgradnja saobraćajne infrastrukture, željezničkih pruga, drumskih saobraćajnica i aerodroma, koji su doveli do savremenog masovnog turizma.

Poboljšanje kvaliteta saobraćaja u pogledu brzine i udobnosti putovanja je izuzetno važan faktor u turističkoj ponudi danas. Destinacije koje posjeduju kvalitetnu saobraćajnu infrastrukturu i dobru saobraćajnu povezanost, imaju veću atraktivnost kao destinacije za turiste", zaključila je Mitrović.