12-08-2023

Mlada Budvanka Renata Mijović odbojkašku karijeru i školovanje nastavlja u Americi

Nakon što je proteklih godina prošla sve selekcije Odbojkaškog kluba „Mediteran” i završila srednju školu, mlada Budvanka Renata Mijović sportsku karijeru i školovanje nastavlja u Sjedinjenim Američkim Državama.


Mijović, Foto: Instagram/William Carrey Volleyball

Ona će braniti boje ekipe Vilijam Keri Univerziteta u Hatisbergu u državi Misispi, a pohađaće studije iz oblasti ekonomskih nauka.

Mijović je nedavno potpisala i ugovor sa univerzitetskim klubom i za portal RTV Budva podijelila je prve utiske o velikom koraku na životnom i sportskom putu.

"U početku je, naravno, bilo čudno, jer ipak su okolina, jezik i običaji drugačiji. Kako vrijeme prolazi, to se više i navikavam. Treninzi su kao kod svakog tima pred sezonu jaki, što po mom mišljenju i treba da bude tako, jer je pred nama teška sezona. Definitivno je drugačije u odnosu na okolinu u kojoj sam trenirala ranije, ali nemam problema da se prilagodim. Zadovoljna sam timom i svojim saigračicama, vidim da su ozbiljni igrači u pitanju i imamo visoke ambicije i ciljeve za ovu sezonu", istakla je 19-ogodišnja odbojkašica.

Okosnicu tima čine Amerikanke, u sastavu su i dvije igračice iz Brazila, kao i tri djevojke iz Srbije, što je za nju, kako kaže, bila olakšavajuća okolnost u adaptaciji. Prvi takmičarski meč ekipa će imati u drugoj polovini ovog mjeseca.

Koledž je, inače, prethodnih godina bilježio dobre rezultate u ženskoj odbojci, već par sezona je u vrhu tabele, a osvojena je i jedna šampionska titula.


Mijović sa saigračicom Grejs Engels, Foto: Privatna arhiva

"Prvi zvanični turnir, ujedno i početak takmičarske sezone, je 17. avgusta. NAIA liga kogu igramo je jedna od boljih liga u SAD-u, ali pored nje očekujemo takođe plasman na nacionalni turnir. Djevojke su ostvarile odlične rezultate prethodnih sezona, tako da se ove sezone nadamo još boljim. Olakšavajuća okolnost za mene je što su u ekipi djevojke iz susjedne Srbije, pogotovo jer smo putovale zajedno i zajedno se prilagođavamo novoj sredini. Lijepo je imati nekog svog uz sebe na ovakvoj „avanturi” ", kazala je mlada Budvanka.


Ženska odbojkaška ekipa Vilijam Keri Univerziteta, Foto: Privatna arhiva

Ona se osvrnula i na grad Hatisberg u kojem se njen koledž nalazi i gdje će živjeti, studirati i trenirati. Hatisberg je sa oko 50.000 stanovnika peti grad u Misisipiju, a od glavnog grada Džeksona udaljen je 140 kilometara.

"Hatisberg je grad osrednje veličine, ne puno veći od Budve, pa je i samo upoznavanje sredine mnogo lakše. Ambijent je prijatan, iako je način života totalno drugačiji od našeg. Ljudi su veoma ljubazni i raspoloženi da pomognu u svakom momentu i mnogo sam zahvalna na njihovom toplom gostoprimstvu. Što se tiče Koledža, vrlo sam zadovoljna. „Vilijam Keri” je ozbiljan univerzitet koji zahtjeva od svakog studenta da redovno uči. Smjer koji sam ja izabrala jeste biznis i menadžment", navela je Mijović.

Renata je u Budvi bila dio Odbojkaškog kluba „Mediteran” od kojeg se nedavno oprostila. Kako ističe, za grad je vezuju lijepe emocije i definitivno će joj nedostajati.


Oproštaj od OK Mediteran, Foto: Facebook/OK Mediteran

"Svjesni smo svi da je Budva mali grad i Crna Gora mala država i prelazak u jednu od najvećih država na svijetu biće izazov u smislu adaptacije. Ali to nije bio problem u mom planu, čvrsto sam odlučila da izvučem maksimum od sebe i oprobam se na većim terenima. Moja poruka za mlade je da vjeruju u sebe i sebi postave visoke ciljeve. Sve je moguće ako se u plan uloži dosta želje, truda i rada. Nemojte da se plašite da napravite veliki korak, pa makar to bilo i seldiba na drugi kraj svijeta. Možda je baš to vaš poziv. A ukoliko nije, uvijek će vas vaša domovina sačekati otvorenih ruku. Ne odustajte od sebe i svojih snova", poručuje naša sagovornica.

Mijović se nedavno našla na širem spisku omladinske reprezentacije Crne Gore uoči Evropskog prvenstva. Nema u planu da igra na domaćem terenu u skorijem periodu, ali se nada popnovnom susretu ako se vrati nakon školovanja.



M.S.