26-11-2023

Mladi iz Budve, Kotora i Herceg Novog prošli četvrti krug radionica iz oblasti kulture

Tokom vikenda realizovana je četvrta u nizu besplatnih dvodnevnih obuka “Prijavljivanje na konkurse opština”, posvećena sticanju konkretnih znanja i vještina mladih u vezi sa pisanjem projektnih prijava za različite konkurse lokalnih samouprava Budve, Kotora i Herceg Novog.


Foto: Društvo za kulturni razvoj “Bauo”

Obuku je organizovala petrovačka NVO Društvo za kulturni razvoj “Bauo” u Omladinskom klubu Budva koji se nalazi u TQ Plaza.

"Obuka je pružila učesnicima/cama koji su je pratili uživo i tokom Zoom-a pregled svih godišnjih konkursa i javnih poziva koje za razne subjekte (NVO, preduzetnici, ustanove, fizička lica) otvaraju lokalne samouprave, aa koji mogu biti privlačni mladima s ambicijom da realizuju svoje ideje u domenu kulture (i šire). Tokom obuke stekli su opšta i specifična znanja i vještine, i dobili konkretne smjernice za kvalitetno apliciranje za lokalne grantove.. Učesnici/ce su tokom dvodnevne obuke naučili koji sve konkursi i javni pozivi postoje, kada se raspisuju, kako da se pravilno pripreme za njih, kao i da razumiju njihove specifične zahtjeve i, konačno, popune projektnu prijavu na što bolji način. Svi mladi koji su pratili program tokom oba dana dobili su potvrde o uspješno pohađanoj obuci", saopštili su organizatori.

Trener s kojim su učesnici/ce radili bio je Miloš Marković, spec. spoljne politike, predavač i trener sa višegodišnjim iskustvom u civilnom sektoru i saradnji na domaćim i međunarodnim projektima, izvršni direktor NVO Aktivna zona sa Cetinja, koji je držao i treću po redu obuku ("Prijavljivanje na konkurse ministarstava“).

"Podsjećamo, u pitanju je bila četvrta od ukupno 10 planiranih dvodnevnih obuka iz raznih oblasti za mlade iz kulturi koji dolaze iz Budve, Kotora i Herceg Novog, koje ćemo ove jeseni i zime organizovati u Budvi.

Detaljnije o obukama, kao i o samom projektu "Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi", možete se informisati na vebsajtu i društvenim mrežema organizatora i partnera", navodi se u saopštenju.

Društvo za kulturni razvoj “Bauo” iz Petrovca na Moru, u partnerstvu sa Centrom za proučavanje i zaštitu kulturnog nasljeđa Crne Gore iz Budve, tokom 2023. i 2024. godine implementira projekat “Znanje je COOLtura! Povećanje stručnih kompetencija mladih u kulturi”, podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2). ReLOaD2 finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava u Crnoj Gori, među kojima su Budva, Kotor i Herceg Novi, čineći klaster „Coastal Mates“.