18-03-2024

Montenegro Space Research: Lansiranje satelita „Luča“ krajem godine

Lansiranje prvog crnogorskog satelita je planirano za kraj decembra, što predstavlja značajan korak za Crnu Goru u svijetu svemirskih istraživanja, saopštila je predstavnica organizacije Montenegro Space Research Nina Drakulić.


Foto: PrintScreen/RTV Budva, yt

Ona je za „Jutrom iz Budve“ izjavila da je ovaj projekat otvorio nove mogućnosti podrške naučnoj zajednici u Crnoj Gori, te da je prepoznavanje značaja istog od strane države stavilo Crnu Goru u red sa svjetskim liderima u svemirskim istraživanjima.

Drakulić je podsjetila i na nedostatak baze naučnika rasprostranjenih širom svijeta u Crnoj Gori, ističući postojanje visoko pozicioniranih pojedinaca u svjetskim kompanijama koji bi bili zainteresovani da doprinesu projektima u Crnoj Gori, kada bi se za to stvorila mogućnost. Pored toga, ukazala je na važnost edukacije u oblasti robotike, pozivajući se na uspjeh organizacije robotičke lige za osnovce i obuke za nastavnike.

„Ovim se bavim već osam godina i tek smo prošle godine uspjeli da organizujemo robotičku ligu za osnovce, u kojoj je učestvovalo 220 učenika iz cijele Crne Gore. Organizovana je i obuka za 80 nastavnika, što je zaista veliki poduhvat. Ući u koštac sa obrazovnim sistemom i promijeniti nešto nije ni najmanje lako. Domaćin robotičke lige koja je zakazana za 8. maj će ove godine biti Bar. Riječ je o jednom zaista ozbiljnom projektu koji će okupiti 300 đaka, kao i ljude iz regiona“, kazala je Drakulić.

U Crnoj Gori je interesovanje među djecom za ovu oblast sve intenzivnije, što, kako navodi Drakulić, pruža motivaciju za dalji rad. Ona je takođe izrazila želju za otvaranjem robotičkog kluba u Budvi, kako bi se omogućila kontinuirana podrška i obuka mladih u ovoj perspektivnoj oblasti.