20-04-2024

Možda vam se učini da je ovo priča o ruštulama: Gordana Kentera, čekajuči zvijezdu, čuva tradiciju i njeguje pune stolice za trpezom

Gordana Kentera je Baranka koju je ljubav dovela u Paštroviće, uspomene iz djetinjstva oblikovale su je u ono što je danas, pa za nju danas možemo reći da je čuvarica tradcije, običaja, lijepe riječi i okupljanja za trpezom. Poznata po svojim slatkim delicijama, prazničnim dekoracijama i trpezama punim ljubavi Gordana pokreće svoj mali posao poznat kao "Nica ruštulica" i tako postaje dio trpeza i okupljanja svih onih koji u tome uživaju ali nemaju vremena ii znanja da se istim i pozabave. Ovo je priča koja miriše na šećer u prahu, praznike toplinu porodičnog doma.



Dok kako kaže čeka i vjeruje u zvijezdu koja će obasjati njen život, Gordana Kentera, uživa u maloj uslužnoj djelatnosti kojom upotpunjuje trpeze i porodična okupljanja mnogih ljudi, kao i u okupljanja u svojoj kuči prilikom kojih svaki detalj bira sa puno ljubavi kako bi upotpunila naizgled male i svakodnevne, ali zapravo veoma značajne porodične trenutke, koji se prenose sa generacije na generaciju.



"Imam sreću da sam odrasla u porodici gdje su bliskost i povezanost osnove na koje sam vrlo ponosna", započinje Gordana svoju priču za portal RTV Budva.

Kao neko ko se i sam pravi izradom tradicionalnog primorskog kolača u Crnoj Gori, ruštule, Gordana kaže da su najslađe uvijek baš tamo gdje se i pripremaju.



"Ruštula -mediteranska poslastica, uvijek je najslađa baš tu u mjestu gdje se priprema. Svakako, nijanse su u pitanju… No, ako mene pitate, najbolje ruštule su one koje se pripremaju na potezu od Kufina do Babina vira", kazala nam je ona.

Okupljanja u kući Kentera tradicija za porodcu i prijatelje



"Okupljanja dragih ljudi, smijeh i radost koju dijelimo zaista daju našem domu posebnu atmosferu u prazničnim danima. Sa puno ljubavi pripremam posluženje i trudim se da svima bude ugodno u našem domu", ističe Gordana poznata po ljubavi koju gaji prema praznicima i svemu onome što oni sa sobom nose.



Na njenom stolu uvijek će se naći nešto slatko, no ipak nikada ne dovoljno slatko, kao ono što pravi majka.



"Moj omiljeni slatkiš su šnenokle. Posebno kada ih napravi moja majka, a za naše prijatelje ja uglavnom pravim krempitu koja je i omiljeni slatkiš mog supruga", priča Gordana.

Želja da starinsku receptru ruštula koja se prenosila sa koljena na koljeno sačuva od modernog vremena, dovela je i do malog posla kojim se danas bavi, a koji možete pogledati na instagram profilu Nica_rustulica



"Želja da se stara receptura sačuva od zaborava, da se uz malo truda prisjetimo kako su trpeze nekada izgledale osnovni su motiv da moje ruštule budu uvijek sve bolje i bolje i da se nađu na trpezama onih koji žele da ih uvrste u svoje praznično posluženje", istakla j Kentera.

Ljubav prema praznicima doprinijela je ideji da pokrene svoj mali posao, zahvljujujući kojem njene poslastice danas krase brojne trpeze, onih koji nemaju vremena ili talenta da ih naprave sami, a dekoracija trepeze za praznike još jedna je Gordanina velika ljubav.



"Prazničnim danima se posebno radujem. Božić, Vaskrs i slava su najdraži praznici i uvijek se trudima da nama i našim prijateljima napravim najugodniji ambijent. Pažljivo biram detalje, tematske ukrase i sa puno ljubavi dekorišem cijeli dom.
Dekorisanje uvijek napravim dosta ranije kako bih ostavila dovoljno vremena da i trpeza izgleda onako kako želim", kazala je ona.



Ljubav na čelu svega.

"Ljubav je osnovni pokretač svega. Meni je podrška jako važna i Bogu hvala imam je od onih koji su mi najvažniji u životu", ističe Gordana sa osmijehom.



Dušu njeguje lijepim sitnicama, porodicom i mirom u srcu.

"Vjera me je naučila da budem zahvalna na onome što imam i da nosim mir u srcu. Ono što me relaksira je duga vožnja uz omiljenu muziku, malo primorsko mjesto koje rado posjećujem.
I naravno moji Limljani. Porodična kuća, naši korjeni, vinograd..Uspomene na oca, babu Zorku i djetinjstvo.
Dušu uspunim onim trenucima kada sa mojim suprugom, majkom, bratom, sestrom i njihovom djecom stvaramo uspomene i gradimo osnove da i oni koji ostaju iza nas budu budu bliski i povezani baš kao što smo i mi. Žena sam koja vjeruje da će jedna zvijezda svojim sjajem obasjatj njen život.", priča Gordana.



Poseban je osjeaj kada zna da su njene poslastice uptpunile nečija porodična okupljanja.



"Radujem se kada se u nečijem domu za trpezom nađu slastice koje ja pripremam. Posebno mi znače povratne poruke u kojima se osim na ukusu zahvaljuju i na prilici da se prisjete djetinjstva i onih mirisa koji nas vraćaju u isto", priča ona.



Uvijek je vjetar u leđa ženama koje pokreću svoje male ženske poslove

"Kao žena koja je spojila svoje kreativne sposobnosti sa dobrom biznis idejom želim da podstaknem i pokrenem sve one koje su na putu da realizuju svoje ideje i pokrenu svoj mali posao koji će im donijeti velike i značajne promjene", zaključila je Kentera u razgvoru za portal RTV Budva.

Možda vam se učinilo da je ovo priča o ruštulama, ako jeste pročitajte ponovo.