23-03-2016

Može da bude, al' ne mora da znači

Pitali smo Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje smatraju li da je MMR vakcina rizična po zdravlje djece.

Može da bude, al' ne mora da znači | Radio Televizija Budva

Iako postoje jasni dokazi, pa čak i sudske presude u kojima je potvrđena veza između vakcinacije djece MMR vakcinom i oboljevanja od autizma u Crnoj Gori ova vakcina je obavezna.

Paradoks je što ukoliko vam dijete ne primi MMR vakcinu neće se moći upisati u školu.

U Polisu ćete čuti kako izgleda razgovor izmedju roditelja i direktora jedne od škola kad je ovaj nazovimo problem u pitanju.

Da li je važan ostatak razgovora? Mi smo ga nastavili sa Institutom za javno zdravlje pitanjem zašto su roditelji u Crnoj Gori u obavezi da vakcinišu svoju djecu MMR vakcinom, kada npr zemlje poput Engleske, Irske, Njemačke, Austije, Švajcarske, Holandije, Španije nemaju ovu obavezu.

Poučeni negativnim iskustvima iz jednog broja razvijenih zemalja u kojima je, nakon značajnog smanjenja obolijevanja i umiranja uslovljenog vakcinacijom, došlo do „opuštanja“ roditelja u pridržavanju kalendara vakcinacija i posljedično ponovne pojave masovnijeg (epidemijskog) obolijevanja od vakcino-preventabilnih bolesti, naša država se, kao i značajan broj drugih država u Evropi i svijetu, još prije nekoliko decenija opredjelila za zakonom obaveznu vakcinaciju, te tokom posljednje decenije nismo registrovali obolijevanje od vakcino-preventabilnih bolesti u većoj epidemijskoj formi. Istovremeno, Program vakcinacija u Crnoj Gori je stvaranjem kolektivnog imuniteta doveo i do indirektne zaštite pojedinaca koji se ne mogu vakcinisati, što je još jedna od prednosti vakcinacije.

Iz Instituta kažu i to da roditelji pored zakonske imaju i moralnu obavezu da vakcinišu svoju djecu.

Vakcinacija zdravih lica, predstavlja ne samo zakonsku već ličnu i moralnu obavezu svakog člana zajednice – sa ciljem da se zaštite ne samo oni lično već i oni koji iz opravdanih razloga ne mogu biti vakcinisani.

Pitali smo, da li MMR vakcina može izazvati autizam ili ne?

Do sad kod nas nisu registrovani izuzetno rijetki oblici neželjenih reakcija, tipa encefalitisa, jer se oni opisuju sa učestalošću od jednog slučaja na 500 hiljada do milion datih doza MMR vakcine.

U odgovoru se dalje navodi:

Sve validne naučne studije sprovedene na uzorcima od više milionima ispitanika kako od strane državnih tako i nezavisnih institucija poput Kohranovog instituta nedvosmisleno ukazuju da nema povezanosti MMR vakcinacije ne samo sa autizmom već ni sa astmom, leukemijom, dijabetesom, Kronovom bolešću i drugim poremećajima koji se često spominju u antivakcinalnim porukama. Koincidencija vremena kada se najčešće otkriva autizam (a to je druga godina života) sa vremenom kada se daje MMR jedini je razlog vjerovanja da je autizam posljedica davanja vakcine.

Iz Instituta apeluju na roditelje da vakcinišu svoju djecu. Čuli ste odgovore na naša pitanja. Sljedeći korak je na vama.

Opširnije u Polisu od 19:00 i 22:00


Srdjan Dogandžić