02-04-2016

Multimedijalna izložba Kastelo i Lazaret: nadahnuće i motiv

Multimedijalna izložba o starim utvrđenjima iz Petrovca na Moru - Lazaret i Kastelo: nadahnuće i motiv, koju je koncipirao i uredio Dušan Medin dipl. arheolog i master menadžer i kulturi i medijima, u utorak, 5. aprila 2016. u 19.30 časova biće svečano otvorena u Galeriji Solidarnosti u Kotoru.

Multimedijalna izložba Kastelo i Lazaret: nadahnuće i motiv | Radio Televizija Budva

Ostaci utvrđenja Kastelo i Lazaret locirani su na zapadnoj strani zaliva, nastali krajem srednjeg vijeka kao vojna utvrda i karantin, svojom vizuelnom posebnošću i prepoznatljivošću od davnina privlače pažnju i nadahnjujući brojne stvaraoce i bivajući motiv u njihovim djelima.



Multimedijalna izložba Kastelo i Lazaret: nadahnuće i motiv (JU Muzeji i galerije Budve, 2015), koju je osmislio i koncipirao Petrovčanin Dušan Medin, dipl. arheolog i master menadžer u kulturi i medijima, sačinjena iz četiri manje tematske cjeline – izložbe:

1. Riblji restoran „Lazaret“ Slobodana Boba Slovinića, dipl. arhitekte, slikara i publiciste iz Budve – foto i vizuelna dokumentacija za pretpostavljeni i ribljeg restoran „Lazaret“ u prostoru nekada napušeteog Lazareta za potrebe diplomskog rada (1966);
2. Lazaret, Kastelo i Katiči – likovna inspiracija Slobodana Boba Slovinića (1967–2015): trinaest umjetničkih djela – ulja na platnu, serigrafije, akvareli i kombinovane tehnike
3. Bar „Castello“ – dokumentarna izložba pok. Zoran B. Petrović i Aleksandar Radojević, dipl. inž. arhitekture i univerzitetskih profesora (Beograd): arhitektonski projekat adaptacije zapuštenog Lazareta u noćni bar „Castello“ realizovan 1971.
4. Digitalni prikaz Lazareta i Kastela, rad dipl. arheologa Gorana Pajovića iz Bara (2015): 3D model Kastela i Lazareta iz 1965. nastao na osnovu arhitektosnke dokumentacije Slovinića.



Cilj ove višedjelne izložbe je se afirmišu drugačiji načini promišljanja i spoznavanja prošlosti i sadašnjosti Kastela i Lazareta, da se ponude nove mogućnosti i dâ podsticaj da ovi i drugi lokaliteti, kao i kulturno nasljeđe uopšte, budu nadahnuće i motiv ne samo naučnicima i stručnjacima, već i ostalim stvaraocima. Ovom izložbom prije svega se želi podsjetiti na važnost kontinuirane brige i savjesnog odnosa prema kulturnoj baštini, nažalost, danas nerijetko zapuštenoj i neadekvatno tretiranoj.



Izložbu u utorak, 5. aprila 2016. u 19.30 časova u Galeriji Solidarnosti u Kotoru otvara mr Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Prisutnima će se obratiti i autor, a biće prikazana i kraća 3D animacija modela Kastela i Lazareta iz 1965, autora Gorana Pajovića.