21-07-2018

Muralom za ljepši grad

Fondacija Budva nastavila je sa aktiviranjem zaboravljenih javnih gradskih površina i započela realizaciju projekta oživljavanja javnog bazena na Pizani, u neposrednoj blizini Starog grada.

Muralom za ljepši grad | Radio Televizija Budva

"Pored ekoloških i socijalno odgovornih projekata koji se realizuju na lokalnom nivou, naš sljedeći projekat je ovaj bazen, koji pored slavne istorije lokalnog vatrepolo kluba predstavlja mjesto uspomene na školu plivanja u kojoj su većina sugrađana i sugrađanki proplivali kao i susrete sa delfinom Jocom", navode iz "Fondacija Budva".

Nažalost, tokom prethodnih decenija ovaj prostor je potpuno zaboravljen i funkcija javnog plivališta je dovedena u pitanje.



"Danas je ovaj bazen pristanište za barke. Svi smo upoznati sa urbanim pričama da je bazen ne tako davno bio mjesto za organski otpad is Starog grada. Da bi ukazali na važnost ovog prostora Fondacija Budva je na zidovima tribina bazena izvela mural koji ima za cilj da ukaže na potrebu da se ovo plivalište ponovo dovede u funkciju savremenih potreba građana i posjetioca Budve", ističe se u saopštenju koje potpisuje predsjednik UO Goran Ivo Marinović.



Mural je izveo afirmisani umjetnik iz Ukrajine koji sve svoje radove izvodi pod pseudonimom apl315. Umjetnik je nastojao da ukaže na izražen lokalni identitet pri izradi murala.



Mural je sastavljen od tri tematske jedinice - socijalna poruka, prezentacija grada i vaterpolo klub Budva. Sve tri cjeline su ukomponovane kao dio naracije koja ukazuje na potencijal ovog prostora i u funkciji je kreiranja identiteta Budve.



Iz Fondacije Budva pozivaju sve građane i građanke da posjete javni bazen na Pizani i uživaju u primorskoj estetici murala.