03-01-2020

Mustafić: Većim platama i boljim uslovima zadržati dobre radnike

Direktor ZZZCG Suljo Mustafić pozvao je poslodavce da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike i to većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama.

Mustafić: Većim platama i boljim uslovima zadržati dobre radnike | Radio Televizija Budva

“U programima aktivne politike zapošljavanja, sa više od 50 odsto su učestvovali nezaposleni iz sjevernog regiona. Tako će biti i ubuduće”, poručio je u intervjuu Pobjedi direktor ZZZCG Suljo Mustafić.

“Nastojaćemo da nezaposlenim osobama sa sjevera, učešćem u programima, omogućimo sticanje novih znanja i vještina, neophodnih na savremenom tržištu rada”, rekao je Mustafić.

U Crnoj Gori već duže vrijeme prisutan je trend rasta broja zaposlenih i snižavanje stope registrovane nezaposlenosti - prema izvještaju Zavoda za zapošljavanje na evidenciji je 37.790 nezaposlenih, a stopa registrovane nezaposlenosti je 16,2 odsto, dva procenta niža nego prošle godine.

Sprovodeći brojne programe i mjere aktivne politike zapošljavanja, odnosno zacrtana strateška opredjeljenja Vlade i politike Ministarstva rada i socijalnog staranja, cilj Zavoda je, kaže je Mustafić, da pomažu i što više podstiču zapošljavanje, posebno onih iz kategorije teže zapošljivih.

Nezaposlene osobe, uz posredovanje Zavoda, u minulih 12 mjeseci sticale su nova znanja i vještine koje se traže na tržištu rada. Istovremeno, kako navodi Mustafić, poslodavci su dobijali radnike obučene za izazove sa kojima se suočavaju.

“Vjerujem da će kapaciteti privrede, zainteresovanost poslodavaca, bolje plate i otvaranje novih radnih mjesta, u mjesecima pred nama, učiniti da zaposlenost bude još veća, odnosno da stopa registrovane nezaposlenosti bude značajnije niža. Tu prije svega mislim na činjenicu da uvijek u prvoj polovini godine stopa nezaposlenosti opada zbog sezonskog zapošljavanja, odnosno zbog turističke sezone kao i drugih mjera Zavoda”, naveo je Mustafić.

Kaže da je otvaranje novih radnih mjesta jedan od glavnih ciljeva i za 2020. godinu.

“Podrška samozapošljavanju, preduzetništvu i otvaranje novih radnih mjesta ostaju prioriteti Zavoda i u godini pred nama”, naveo je Mustafić.

“Pozivam poslodavce da pokušaju da zadrže najbolje i najkvalitetnije radnike i to većim platama, boljim uslovima rada i beneficijama. Istovremeno, Zavod će kroz svoje programe aktivne politike zapošljavanja sve nezaposlene koji su zainteresovani za sticanje dodatnih znanja i vještina na vrijeme obučiti. Od većeg zapošljavanja domaćih radnika svi mogu imati koristi”, zaključio je Mustafić.