27-04-2020

MZ Gospoština: Traži otvaranje starpg stepeništa od Ričardove do Vidikovca

Iz MZ Gospoština u svom saopštenju ukazuju na problem sa kojim se susreću godinama unazad, a tiče se uzurpiranja javnih pješačkih staza na teritoriji Gospoštine, od strane hotela Avala.

MZ Gospoština: Traži otvaranje starpg stepeništa od Ričardove do Vidikovca | Radio Televizija Budva

Oni u svom saopštenju apeluju da im da se omogući ponovno korišćenje javnih puteva, i to:

"Pješačke staze-stepeništa od Starog Grada ka Vidikovcu i Jadranskoj magistrali,i pristup ulicom Gospostina istom stepeništu.Oba javna puta,i navedena pješačka staza i opstinski put-ulica Gospostina do ove pješacke staze,postojali su kao javni putevi,dok je stara pješačka staza-stepenište, jedini pješački put i veza naselja Seoce,Komoševina i Prijevor ka moru i Starom Gradu" navodi se u saopštenju.

Iz MZ Gospoština pozvali su se i na Član 2 stav 2 Zakona o putevima.

“Na javnim putevima se ne može sticati pravo svojine, niti druga stvarna prava po bilo kom osnovu”

“Opštinski put je javni put namijenjen povezivanju naselja u lokalnoj zajednici ili povezivanju sa naseljima u susjednim lokalnim zajednicama ili povezivanju djelova naselja, prirodnih i kulturnih znamenitosti, pojedinih objekata i slično na nivou lokalne zajednice. Opštinski putevi su: lokalni putevi, kao i ulice u naseljima” (član 4 tačka 6 Zakona o putevima).

Kkao ističu u konkretnom slučaju, nesumnjivo se radi o povezivanju naselja u lokalnoj zajednici i o povezivanju istih sa sa prirodnim i kulturnim znamenitostima, te o opštinskim putevima definisanim ovim Zakonom.

"Obzirom na navedeno, te da su ova dva puta ukinuta i očigledno bez pravnog osnova prisvojena od strane vlasnika hotela Avala, molimo da Opština ponovo uspostavi posjed/raspolaganje nad ovim putevima i omogući nam korišćenje istih" zaključuje se u saopštenju.