29-01-2024

MZ Markovići i Lapčići traže istragu o uzurpiranju državne imovine

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva je zatražio od Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru da hitno reaguje, pokrene istragu i utvrdi da li je kompanija turskog investitora uzurpirala državnu imovinu u Markovićima i Lapčićima. Mještani su zahvalni opštinskim sekretarijatima i službama na pomoći, dok su, kako su istakli, ogorčeni na državne institucije koje ne reaguju, te stoga najavljuju radikalne mjere.

MZ Markovići i Lapčići traže istragu o uzurpiranju državne imovine | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen/yt, RTV Budva

Iz Mjesne zajednice Lapčići su se tokom proteklih nekoliko godina u više navrata obraćali Opštini, Komunalnoj policiji i inspekciji sa zahtjevom da nadležni inspekcijski organ na terenu utvrdi da li postoji uzurpacija opštinske imovine.

"Riječ je o turskom državljaninu koji je kupio imovinu od privatnih lica, ali je tada počeo da uništava i stari austrougarski put. Policija je izašla na teren, utvrdila da je ušao u privatne i državne površine, puteve, da je uzeo vodu iz izvora koji se koristio vjekovima i uništio korito rijeke Grđevica. Zatim smo se prije godinu dana još jednom obratili svim institucijama. Razgovarali smo i sa njim par puta i ništa nije ispoštovano", objašnjavaju mještani Lapčića za emisiju Polis, Televizije Budva.

Sekretar Sekretarijata za zaštitu imovine, Đorđe Zenović je za Polis potvrdio da je od Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru tražio da pokrene istragu da li je kompanija turskog investitora uzurpirala državnu imovinu, izvodila, ili i dalje izvodi građevinske radove na ovoj lokaciji.

"Nakon izvršenih kontrola, zapisnicima je utvrđeno da je uzurpirano državno, a ne opštinsko zemljište. Nakon što su Sekretarijatu za zaštitu imovine dostavljeni zapisnici, u više navrata smo obavijestili Zaštitnicu imovinsko pravnih interesa Crne Gore, ali smo lišeni odgovora, te nismo upoznati sa ishodom eventualno preduzetih radnji. Molim da ovaj organ po izvršenim radnjama informišete da li u postupanju imenovanog postoje obilježja jednog ili više krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti i da nas obavijestite o eventualno izrečenim mjerama", naglasio je Zenović.

Zenović je zatražio da tužilaštvo u Kotoru hitno reaguje jer se radi o prijavi za uzurpaciju državnog zemljišta i građenja bez građevinske dozvole, što već duži period znatno otežava normalan
život i funkcionisanje žitelja Lapčića i Markovića.