15-05-2024

MZ Podostrog čeka struju kako bi krenula u realizaciju većih projekata

Najava izgradnje brze ceste i gasovoda kroz naselje Podostrog brine mještane tog naselja, a šta se trenutno događa oko toga i da li ima nekog odgovora jer je i Opština Budva stala iza mještana Podstroga kako bi se našla najpovojnija trasa za mještane naše opštine, više je govorio predsjednik ove MZ Gojko Knežević.

MZ Podostrog čeka struju kako bi krenula u realizaciju većih projekata | Radio Televizija Budva

MZ Podostrog 22. aprila imala je zbor mejštana na kojem je izabran novi član savjeta, a članovi su upoznati sa situacijom oko brze ceste i gasovoda.

"Mi smo upoznali mještane sa Nacrtom sporazuma koji smo postigli sa investitorom, sa njima smo postigli dogovor, oni će nama da uplate 15.000 eura kao donaciju sa službenost puta jer je put privatan, to je invetsitor koji gradi vile u Podostrogu, našli smo zajendički jezik i do kraja godine u četiri jednake rate biće nam uplaćeno 15. 000 eura", istakao je Knežević.

Problema u Podostorgu ima dosta, nedostatak vode i električne energije su neki od njih.

"U saznanju smo nije još provjereno ali na zadnjem sastanku SO budva kod potpredsjendice Dokić bio je organizovan sastanak sa CEDIS-om i dogovoreno je da se krene sa mrtve tačke, prezentiran je problem, mi ga već dvije godine planiramo, ali nikako da se krene, saznajemo da je opština spremna da CEDIS-u da svu dokumentaciju kako i se pristupilo izgradnji trafostanice za našu MZ. Sada je navodno to krenulo sa mrtve tačke, Cedis je obećao da bi ljetnju sezonu iskoristili za raspisivanje tendera i obezbjeđivanje investsitora kako bi u oktobru već moglo da se krene sa radovima", kazao je on.

Izabran je novi član Savjeta, Vuk Rucović, a interesovanja za gradnju u ovom dragulju ima, ali kako Knežević kaže trduili bi se da se održi ambijentalni stil gradnje.

"Urbanizacija je neumoljiva, to je nagora stvar, jer nama se ne crta plan da se dođe na lice mjesta, nego se crta u kabinetu u Podgorici, a oni ne znaju šta se sve na terenu nalazi", ističe Knežević.

Njihov zahtjev zajedno sa opštinom jeste izmiještanje ceste iza sela, odgovor se čeka.

"Opština je stala na našu starnu, sve MZ sa teritorije Budve uputile su inicijatvu, a mi i zasebno našu i sada čekamo odgovor, ja imam informaciju da je zahtjev primljen i da će ga rasporediti, ja sam istakao da mi želimo odgovor u pisanoj formi kako bi mogli dalje da radimo", napominje on.

Podostrog broji oko 50 mještana koji su stalno naseljeni.

"To je najbliže selo gradu, a jedino nema ni vodu ni struju, acčitav teren Budve je podstorški, a mi ništa nijesmo tražili za uzvrat", ističe Knežević.

Voda nije gorući problem zahvaljujući cistijernama i hidroforima.

"Voda jeste problem, ali nije gorući kao struja, struja je žila kucavica za cijelo selo", kazao je sagovornik.

Probleme rješavaju svakodnevno uz pomoć MZ i lokalne smaouprave, a ako dođe do izgradnje trafostanice to će otvoriti brojne nove mogućnosti.

"Spomen dom bi se ustupio MZ i to bi bio naš kutak pof zakupom, to bi mi i Opština samodoporinosom renovirali kako bi imali svoju MZ, a razmišljamo i neku malu kapelu da napravimo jer Budva je prezasićena, ali bez struje mi ne možemo da napravimo nikakav korak", zaključio je Knežević.