28-03-2024

MZ Podostrog: Rok za dostavljanje prigovora na Nacrt Prostornog plana 29. april

Stanovnici Mjesne zajednice Podostrog, pored nedostatka električne energije, se trenutno suočavaju i sa problemom koji bi stvorila izgradnja brze saobraćajnice, tačnije obilaznice oko Budve. Rok za prigovore na postojeći Plan je 29. april, te zajednica razmatra koordinirani pristup kako bi ostvarila svoje zahtjeve pred Opštinom.

MZ Podostrog: Rok za dostavljanje prigovora na Nacrt Prostornog plana 29. april | Radio Televizija Budva

Foto: Printscreen/RTV Budva, yt

Kako je za jutarnji program TV Budva objasnio predsjednik ove mjesne zajednice Gojko Knežević, stanovnici ovog područja nisu protiv izgradnje brzih saobraćajnica, ali je upitan način koji su predočili predstavnici Vlade prilikom predstavljanja Nacrta Prostornog plana Crne Gore sredinom marta u Akademiji znanja.

“Oni su predstavili samo koridor, ali ne znamo preko čijih čestica zemlje isti prolazi. Plan su crtali iz kabineta, a niko nije došao na lice mjesta da vidi sa čim se sve susrijećemo. Tamo ima dosta kulturno-istorijskih spomenika, crkava, izvorišta, i o tome treba da se vodi računa. To su sve potencijali za razvoj ruralnog turzima, a izgradnja brze ceste selo dijeli na pola i ne dozvoljava prolazniku da stane i pogleda. To je samo tranzit koji bi uveli u naše selo”, ističe on.

Rok za predaju prigovora na pomenuti plan je 29. april, te su u toku dogovori da li će sve mjesne zajednice da predaju jedan zahtjev ili će svaka to uraditi pojedinačno.

Pored izgradnje brze ceste, gorući problem ove mjesne zajednice je nedostatak električne energije, a kako ističe Knežević, stanovnici ovog naselja se već sedam godina papirološki bore da se isti riješi.

“Nedavno se pojavio investitor koji gradi pet luksuznih vila, i primijetili smo da su voljni da urade nešto za našu mjesnu zajednicu, a izgradnjom tih vila poboljšaće se i valorizovati ovo područje. I mi zajedničkim snagama treba da idemo prema Opštini, a ona prema drugim organima, jer je žalosno da u 21. vijeku nemamo struju i vodu”, kazao je on.

Takođe, kako navodi Knežević, stanovnici ovog područja su napravili ogradu oko izvorišta, kao i bankinu na jednom strateški opasnom potezu.

“Mogu samo da se zahvalim Opštini i Sektoru za investicije, jer zaista imamo odličnu saradnju. Sada je primarna turistička sezona, i mi smo zadovoljni ako nešto bude urađeno i poslije sezone”, zaključio je on.