24-06-2014

Na Aljasci zemljotres, prijeti cunami

Zemljotres jačine 8 stepeni Rihterove skale pogodio je danas oblast rijetko naseljenih Aleutskih ostrva na Aljasci, a za sada nema podataka o šteti ili žrtvama.

Na Aljasci zemljotres, prijeti cunami | Radio Televizija Budva

Seizmolog Centra za zemljotrese na Aljasci Nataša Rupert, rekla je, međutim, da zajednicama u kojima se potres osjetio prijeti opasnost od cunamija, pa stanovnici nisu mogli da izađu i provjere da li je došlo do štete.

Jačina zemljotresa, zabilježenog u 12.53 časova po lokalnom vremenu, najprije je procijenjena na 7,1 stepen, ali je Rupertova kasnije saopštila da ona iznosi osam stepeni.

Centar potresa bio je na oko 20 kilometara jugoistočno os ostrva Litl Sitkin, na dubini od 96 kilometara, što je relativno plitko za oblast Aleutskih ostrva, prenio je AP.

Centar za upozorenje na cunami u Palmeru, izdao je upozorenje stanovništvu u priobalnim oblastima između mjesta Nikolski i Atu i pozvao ga da se evakuiše u viša područja.

Upozorenje se odnosi i na područje od Nikolskog do Unimak Pasa, gdje se očekuju jake struje i visoki talasi, ali ne i razorne poplave.