04-04-2020

Na današnji dan rođen Andrej Tarkovski

Na današnji dan 1932. godine se rodio Andrej Arsenijevič Tarkovski, ruski filmski i operski režiser, scenarista i teoretičar filma i pozorišta. Mnogi ga smatraju jednim od najznačajnijih, najvećih i najuticajnijih svjetskih režisera.

Na današnji dan rođen Andrej Tarkovski | Radio Televizija Budva

Foto: Andrey Tarkovsky International Institute

Karakteriše ga stil u kome istražuje duhovne i metafizičke teme, laganiji tempo sa dugim kadrovima, izuzetna dramatička struktura, upotreba poetskih slika i sna i preokupacija prirodom.

Snimio je ukupno sedam dugometražnih filmova. "Ivanovo djetinjstvo"(1962), "Andrej Rubljov" (1966), "Solaris" (1972), "Ogledalo" (1975) i "Stalker" (1979) su snimljeni u SSSR-u, "Nostalgija" (1983) u Italiji i "Žrtva" u Švedskoj tri godine kasnije.

Njegovi radovi se nalaze na brojnim listama najboljih filmova svih vremena. Kao filmske uzore Tarkovski je izdvajao, Bergmana i Kurosavu. Oni su kasnije i sami hvalili njegove filmove.

Objavio je knjigu o filmskoj teoriji, a nakon smrti su objavljeni njegovi dnevnici i fotografije. Režirao je Hamleta u Moskvi i operu Boris Godunov u Londonu. Preminuo je 29. decembra 1986. godine.

Izvor: The Filmske Recenzije