09-10-2019

Na današnji dan rođen nobelovac Ivo Andrić, čovjek koji je cijelog života volio samo jednu ženu

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost, istaknuti diplomata Kraljevine Jugoslavije, velikan evropske književnosti i intelektualac svjetskih razmjera - Ivo Andrić, rođen je na današnji dan, 1892. godine.


Sin Antuna Andrića i Katarine Andrić rođen je u Dolcu kod Travnika iako su mu roditelji bili iz Sarajlije. Bez oca ostaje kao dvogodišnjak i djetinjstvo provodi u Višegradu gdje završava osnovnu školu. On se 1903. godine vraća u Sarajevo i upisuje Veliku gimnaziju, najstariju bosansko-hercegovačku školu. Svoju prvu pjesmu “U sumrak” objavljuje 1911. godine u Bosanskoj vili.

Kao gimnazijalac, Andrić je bio pripadnik naprednog revolucionarnog pokreta protiv Austrougarske vlasti "Mlada Bosna" i strastveni borac za oslobođenje južnoslovenskih naroda od Austrougarske monarhije. Nakon vijesti o izvršenom sarajevskom atentatu i smrti Franca Ferdinanda 1914. godine vraća se u Hrvatsku, a po dolasku u Split austrijska policija ga hapsi i odvodi prvo u šibeničku, a potom u mariborsku tamnicu u kojoj kao politički zatvorenik ostaje do marta 1915. godine. Po izlasku sa robije, ondašnje vlasti određuju mu kućni pritvor u Ovčarevu, u kojem ostaje sve do ljeta 1917. godine. Nakon robije, Andrić dovršava knjigu stihova u prozi "Ex Ponto", koja je objavljena u Zagrebu 1918. Početkom oktobra 1919. godine počinje da radi kao činovnik u Ministarstvu vjera u Beogradu. U pismima koja piše prijateljima otkriva da učestvuje u književnom životu prijestonice, kao i da se druži sa Crnjanskim, Pandurovićem i drugim piscima koji se okupljaju oko kafane "Moskva".

Početkom 1920. započinje svoju diplomatsku karijeru, ali i objavljuje novu zbirku pjesama u prozi "Nemiri", kao i pripovijetku "Put Alije Đerzeleza" i ciklus pjesama "Šta sanjam i šta mi se događa". U Gracu je diplomirao i doktorirao 1924. godine, a vrijeme između dva svjetska rata proveo je u službi u konzulatima i poslanstvima Kraljevine Jugoslavije u Rimu, Bukureštu, Gracu, Parizu, Madridu, Briselu, Ženevi i Berlinu.

Tačno 50 godina od svog prvog pojavljivanja u književnim vodama, Ivo Andrić postaje dobitnik Nobelove nagrade koja mu je 1961. godine uručena za roman "Na Drini ćuprija", kao i za cjelokupni dotadašnji rad na "istoriji jednog naroda", uz obrazloženje da "njegova proza sadrži epski naboj kojim prati ljudske sudbine iz istorije svoje zemlje".Pored transparentnih bitki ovog velikana takođe su postojale i unutrašnje koje nisu bile toliko znane. Poznat po svojoj zatvorenosti dugi niz godina je bio ljubomorni čuvar svoje tajne. Neki su ga smatrali samotnjakom, ne znajući da je bio zaljubljen u Milicu Babić-Jovanović (kostimografkinja Narodnog pozorišta u Beogradu), ženu svog prijatelja Nenada Jovanovića (novinar i prevodilac), ženu kojoj se nije nadao, ženu koju nema ali koja, kao plod njegove mašte, često dolazi kod njega na raznim mjestima, u raznim situacijama, daleka, divna, nedostižna!

U njegovim književnim djelima srećemo lepezu ženskih likova, seoskih i gradskih devojaka, gospođa i kontesa, ali samo jedna od svih njih je "Jelena, žena koje nema"- pripovjetka bez fabule, u kojoj je Andrić izneo osjećanja za koja niko nije slutio da zaista postoje duboko u njemu. Svi su mislili da je Jelena samo plod piščeve mašte, ne sluteći pravu bujicu osjećanja čovjeka koji zaista dugo i iskreno voli jednu ženu koja ne može biti njegova - pa je zato nema.

Svakodnevno joj je pisao pisma koja je slao na adrese gdje ona tek treba da stigne, kako bi je pošta dočekala i iznenadila. Sve do smrti Nenada Jovanovića, Andrić svoja pisma uvek počinje sa: "Dragi prijatelji," i svako potpisuje nadimkom koji mu je Milica dala pre jednog njegovog polaska na put – Mandarin.

Nenad umire 1957. godine i tada nastupa period nepodnošljivog ljubavnog jada zakletog neženje koji više ne može i neće da živi bez nje, pozorišne slikarke (kako je imao običaj da je zove). Godinu i po dana kasnije (1958) su se venčali. Tek tada je priznao da je pišući priču "Jelena, žena koje nema" imao na umu svoju sadašnju suprugu. U prilog tome da je njegova ljubav prema njoj bila prava, iskrena i snažna, ona koja raste od jutra prema večeri, ona koje je više danas nego juče a mnogo manje nego sjutra, govori podatak da sada već oženjen, šezdesetšestoogodišnji Andrić nastavlja sa svojih putovanja da piše ljubavna pisma u kojima se, poput nestašnog dečaka, udvara svojoj supruzi Milici.

Poslovica kaže: "Ni jedna prava sreća ne traje dugo, svaka je kratkotrajna." Milica je posle duge i teške bolesti, preminula 1968. godine. On ju je volio i poslije njene smrti.

"Tako me u zamasima koji obeznanjuju nosi ta vasionska ljuljaška od jedne savršene sreće do druge, od Jeleninog i mog prisustva do nestanka i nas i svega sa nama u sreći opšteg postojanja" – ove riječi posvetio je svojoj voljenoj Milici Ivo Andrić, čovjek koji je 30 godina volio i čekao jednu ženu.