09-09-2019

Na dionici auto-puta ugrađeno 950 tona asfalta VIDEO

Prvi bituminizirani noseći sloj asfaltnog zastora na probnoj dionici auto-puta Bar – Boljare, završen je prije dva dana, saopštili su iz Vlade, ističući da je ugrađeno 950 tona.

Na dionici auto-puta ugrađeno 950 tona asfalta VIDEO | Radio Televizija Budva

Kako navode u Vladi, sve protiče u skladu projektom i savremenim procedurama izvođenja, a radove nadziru Monteput, Ingerop, DKTP i nadležne laboratorije.

“Asfalni zastor se izvodi u tri sloja debljine 7+7+4 centimetara i radi se od polimer modifikovanog bitumena”, precizirali su.

Inspektor za otvorenu trasu Verica Milović kazala je da probna dionica izvedena na sve tri saobraćajne trake – dvije vozne i jednu za spora vozila.

“Polimer modifikovani bitumen je bitumen koji je poboljšan polimerima. Poboljšava karakteristike asfalta u uslovima visokih temperatura i smanjuje mogućnost nastanka pukotina pri niskim temperaturama”, pojasnila je Milović.

Ona je najavila da će u narednih desetak dana biti sprovedena laboratorijska ispitivanja koja će uzeti sa te mješavine i, ukoliko analize pokažu dobre rezultate, moći da se nastavi asfaltiranje na auto-putu.

Podsjećamo, prve metre asfalta na auto-putu kompanija Bemax je ugradila u petak, 6.septembra.

Iz kompanije Bemax, koja je objavila snimak na svom sajtu, saopšteno je da su sa ugradnjom asfalta startovali deset dana prije roka koji je bio određen.



Prioritetna dionica autoputa duga je 41 kilometar, a kompletan posao bi trebalo da bude završen do kraja septembra naredne godine.

Najveći objekat na toj dionici je most Moračica, koji će biti spojen ovog mjeseca.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo košta 809,57 miliona EUR, od čega se država kod kineske Exim banke zadužila 688,16 miliona ili 85 odsto, a ostatak od 121,44 miliona ili 15 odsto obezbijeđen je iz budžeta.

Gradnja prioritetne dionice je počela 11. maja 2015. godine.