24-12-2021

Na evidenciji Zavoda 55,92 hiljade nezaposlenih

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZ) nalazi se 55,92 hiljade registrovanih nezaposlenih osoba, što je 18,6 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, saopštio je vršilac dužnosti te institucije, Goran Folić.


Ilustracija, Foto: Pixabay

“Broj nezaposlenih, na isti dan prošle godine, iznosio je 47,14 hiljada, što ukazuje da je nezaposlenost za godinu porasla 8,79 hiljada osoba ili 18,6 odsto. Stopa registrovane nezaposlenosti trenutno iznosi 24,1 odsto, što je rast od 3,8 procentnih poena u odnosu na uporedni period”, rekao je Folić.

On je na konferenciji za novinare kazao da je pandemija koronavirusa prekinula pozitivne trendove na tržištu rada Crne Gore koji su trajali od decembra 2017.

„Od marta prošle gdine do maja zabilježeni su negativni trendovi koji se ogledaju u povećanju registrovane nezaposlenosti. Ovogodišnja uspješna turistička sezona je dovela do stabilizacije i smanjenja nezaposlenosti od kraja maja do septembra, od kada, zbog sezonskog karaktera privrede, dolazi do blagog rasta nezaposlenosti“, naveo je Folić.

On je, kako je saopšteno iz ZZZ-a, dodao da je na evidenciji Zavoda alarmantno visoko prisustvo osoba koje aktivno ne traže posao, već su se na Biro prijavljivali i i dalje se prijavljuju zbog ostvarivanja određenih prava.

“Riječ je o osobama koje su zaista nezaposlene i ispunjavaju uslove za prijavu i pomoć, ali u stvari i ne traže zaposlenje, jer ili rade na crno ili ih neko drugi izdržava. Primijećeno je i nije tajna da se broj prijavljivanja na evidenciju upravo povećavao kad god bi se najavila neka vanredna jednokratna pomoć za nezaposlene, kao što je to i bio slučaj u ranija dva navrata”, objasnio je Folić.

Prema njegovim riječima, posljednjih mjeseci zabilježen je rast evidentiranih osoba ženskog pola zbog najava da će se majkama sa troje i više djece vratiti naknade.

Folić je naveo da je zabilježen i rast broja evidentiranih zbog predloga da svi nezaposleni u Crnoj Gori dobiju mjesečnu naknadu od 100 EUR. On je precizirao da je od početka pandemije mjesečni prosjek prijavljenih na Birou bio oko 3,85 hiljada, a dnevni čak 175.

On je saopštio da se posredstvom Zavoda, od početka godine do danas, zaposlilo 17,53 hiljade osoba sa evidencije.

Prema riječima Folića, tržište radne snage funkcioniše kao i svako drugo – poslodavac želi da dobije što kvalitetniju radnu snagu, a radnici da se zaposle na radnom mjestu koje će im pružiti što bolju zaradu i uslove rada.

“U Zavodu smo svjesni da i pored velikog broja nezaposlenih ne možemo odgovoriti svim zahtjevima poslodavaca, posebno kada traže kadar sa specifičnim znanjima i vještinama. Ipak, i tokom ove godine, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, Zavod je pokušao da prevaziđe taj problem i obezbijedi adekvatan kadar”, rekao je Folić.

U cilju lakšeg pronalaska posla stvoreni su, kako je naveo, uslovi za realizaciju više programa, usmjerenih na povećanje zapošljivosti.

“Sa evidencije nezaposlenih 4,11 hiljada osoba angažovano je kroz programe Aktivacija žena, Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad, Osposobljavanje za samostalan rad, Osposobljavanje za rad kod poslodavca, Program stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem, kao i dobro poznati Program grantova za samozapošljavanje, na koji smo možda i najviše ponosni”, saopštio je Folić.

On je kazao da je Predlogom budžeta za narednu godinu Zavodu opredijeljeno 46,1 milion EUR, za ostvarivanje prava nezaposlenih, realizaciju mjera, aktivnosti i pokrivanje troškova funkcionisanja službe.

“Za pasivne mjere, odnosno za isplatu novčane nadoknade za nezaposlene predviđeno je 27,5 miliona EUR, za mjere aktivne politike zapošljavanja 2,7 miliona EUR, a za Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom projektovano je 11,5 miliona EUR, od čega deset miliona za finansiranje subvencija poslodavcima koji zaposle OSI”, rekao je Folić.

On je najavio da Zavod u narednoj godini planira brojne aktivnosti.

“U tom smislu, otvorena su vrata svim evropskim partnerima za saradnju. Cilj će nam biti veća aktivacija i brojnije zapošljavanje domaće radne snage i vraćanje povjerenje građana u ovu važnu ustanovu. Postoji veliki prostor za unapređenje usluga i programa ZZZ kako bi se odgovorilo tržištu rada”, rekao je Folić.

U skladu sa preporukama Međunarodne organizacije rada biće unaprijeđeni procesi rada u dijelu posredovanja pri zapošljavanju, koji predstavlja srž Zavoda, i jednu od osnovnih uloga institucije.

Folić je najavio da će Zavod u saradnji sa MOR-om uskoro pokrenuti platformu za online prijavljivanje.

“Taj novi digitalni alat građanima omogućiće prijavljivanje u evidenciju nezaposlenih – posredstvom interneta, odnosno bez dolaska u Biro rada. Sa druge strane, preduzećima će omogućiti prijavu slobodnog radnog mjesta kod poslodavaca, ali i podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na subvencije, prilikom zapošljavanja OSI”, naveo je Folić.

On je kazao da će osluškivati potrebe nezaposlenih, potrebe tržišta i modifikovati postojeće mjere na osnovu kojih će se realizovati njihovo unapređenje.

“U dijelu gdje to bude potrebno kreiraćemo nove programe, sa fokusom na zapošljavanje mladih, koji daju rezultate i koji će biti prepoznati, koji će da žive u narodu. U narednom periodu biće potrebno i kreiranje podsticajnih mjera namijenjenih poslodavcima, posebno u djelatnostima na koje je negativan uticaj imala pandemija. U cilju jačanja zapošljavanja i razvoja lokalnih zajednica biće neophodan rad i na razvoju lokalnih partnerstava”, saopštio je Folić.

On je naveo da ZZZ želi da stvori ambijent i situaciju gdje se na Biro rada javljaju građani koji zaista traže posao i koriste taj servis za brži i lakši ulazak na tržište rada, a ne oni koji boravkom na evidenciji Biroa ostvaruju neko pravo, a ne žele da rade.

“Na taj način ćemo doprinijeti da slika o nezaposlenosti bude stvarna i precizna. Apelujem na sve političke partije, prije svega iz parlamentarne većine, da daju podršku usvajanju budžeta. Život ne može da čeka, a građani, posebno oni bez zaposlenja, zaustavljanje ove agonije očekuju od svih nas”, rekao je Folić.

Neusvajanje buđžeta bi, kako je naveo, ozbiljno ugrozilo operativno funkcionisanje i ove institucije.

“Nagomilani problemi postali bi još veći. Možemo da se politički razlikujemo, pa i unutar većine, ali niko od nas nema pravo da zaustavi napredak i borbu za bolji život građana i otvaranje novih radnih mjesta”, zaključio je Folić.


(MINA Business)