14-08-2017

Na Lovćenu kritično, budvanski vatrogasci pomažu već četvrti dan

Budvanski vatrogasci već četvrti dan pomažu kolegama na Cetinju pri gašenju požara, koji su na više lokacija aktivni već deset dana, a trenutno je najkritičnije na Lovćenu, u samom nacionalnom parku, kazao je u razgovoru sa Danijelom Benić, v.d. načelnika Službe zaštite i spašavanja Dragan Božović.

Na Lovćenu kritično, budvanski vatrogasci pomažu već četvrti dan | Radio Televizija Budva

Da je na Lovćenu situacija kritična, potvrdio je i turistički vodič sa Cetinja Miljan Vujović, koji poznaje skoro svaki pedalj Nacionalnog parka, a sa čijim ljepotama upoznaje turiste već godinama unazad.



Vujović danima daje podršku vatrogascima, a danas se u program Radio Budve javio sa Jezerskog vrha u čijem pravcu su se požari širili, i istakao da je pričinjena ogromna materijalna šteta, te da je od 6.220 hektara ukupne površine nacionalnog parka sigurno uništena jedna četvrtina ili oko 1.500 hekatara pod bukovom šumom.

Prema njegovim riječima, cetinjska vatrogasna jedinica je malobrojna, a građani koji su htjeli pomoći, morali su se sami snalaziti jer opreme nema.

"Rečeno nam je da koristimo grane, pošto nema naprtnjača, Ja sam koristio lopatu. U noći između subote i nedjelje, preletio je avion, iako kažu da nema noćnih lertova, i pošao za Pogoricu. Sigurno je uzeo vodu sa Skadarskog jezera, napravio polukrug i poletio za Podgoricu, vjerovatno je tamo bilo nešto važnije za gašenje od Nacionalnog parka na Lovćenu", istakao je Vujović.



Kako je kazao, nadaju se da će požar biti lokalizovan u toku dana, uz pomoć vatrogasnih jedinica iz okruženja i Direktorata za vandredne situacije.



F​otografije poslao Miljan Vujović, preuzete sa RTV Cetinje