26-02-2018

Na primorju snijeg tokom noći

Hladan period, najavljen na teritoriji većeg dijela Evrope, mogao bi da potraje sve do početka marta pa se očekuje i kašnjenje proljeća.

Na primorju snijeg tokom noći | Radio Televizija Budva

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno, povremeno sa slabim snijegom, na primorju ponegdje sa slabom kišom i susnježicom. Vjetar mjestimično umjeren do jak, na udare i veoma jak sjeverni i istočni, poslijepodne ili tokom noći će znatno oslabiti.

Najviša dnevna temperatura -12 do 5 stepeni.

Sjutra će biti pretežno oblačno i hladno, u većem dijelu zemlje povremeno sa snijegom. U popodnevnim satima u južnim predjelima postepeno prestanak padavina i djelimično razvedravanje. Vjetar uglavnom slab do umjeren i promjenljiv.

Jutarnja temperatura vazduha -16 do -1, najviša dnevna -10 do 5 stepeni.



Hladan period, najavljen na teritoriji većeg dijela Evrope, mogao bi da potraje sve do početka marta pa se očekuje i kašnjenje proljeća.

Zima koja je ove godine bila umjereno blaga, pokazaće zube ove nedelje, a hladan talas izazvao je fenomen koji se naziva polarni vorteks, odnosno polarni vrtlog. Kako piše britanski Metro, radi se o fenomenu iznenadnog zagrivanja stratosfere kakav se prošle nedjelje dogodio iznad Sjevernog pola.

Drastični rast temperature, obično vodi promjeni vremena i omogućava hladnim vjetrovima iz istočne Evrope da prodru mnogo južnije.

Meteorolozi za danas najavljuju obilne sniježne padavine i mećavu na sjeveru države sa najvišom dnevnom temperaturom -1 stepen, a kako kažu, snijeg će padati i u Podgorici poslije podne, a na primorju tokom noći.



Direktorat za vanredne situacije MUP-a preko Operativno-komunikacionog centra 112, poslao je upozorenje nadležnim službama da podignu nivo operativne spremnosti.

Poziv je poslat svim opštinama, Upravi policije, svim službama zaštite i spašavanja, Direkciji za saobraćaj, nacionalnim parkovima, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, Elektroprivredi Crne Gore, Crnagoraput-u, kao i Aerodromima Crne Gore, Aerodromu Podgorica i Aerodromu Tivat, te Upravi pomorske sigurnosti i Upravi za šume.

“U pozivu je data detaljna informacija o očekivanoj meteorološkoj situaciji, a poslat je u skladu sa preventivnim aktivnostima koje se sprovode za slučaj vremenskih neprilika”, navodi se u saopštenju.