20-06-2024

Na Zavali pametni semafor, olakšica za uključenje iz pravca Cetinja

Novi semafor postavljen kod kružnog toka na ulazu u Budvu djelovao je mnogima čudno, međutim sudski vještak saobraćajne struke Vladimir Tadić, objašnjava da je njegova svrha, da zaustavi saobraćaj iz pravca Bečića, kako bi se omogućilo uključenje vozila koja se kreću iz pravca Cetinja.

Na Zavali pametni semafor, olakšica za uključenje iz pravca Cetinja | Radio Televizija Budva

Foto: PrtSc

Važno je istaći da se ne radi o običnom već o pametnom semaforu.

"Semafor nije baš na kružnom toku već ispred raskrsnice sa kružnim tokom, što je jako bitno, nalazi se ovdje kako bi se malo usporio saobraćaj iz pravca Bečića, a omogućilo uključenje iz pravca Cetinja. Po mom mišljenju ove crne trake ispred semafora su senzori koji mjere protok saobraćaja i na osnovu toga daju informaciju semaforu kakav je protok i gdje je gustina, te se na osnovu toga pali crveno ili zeleno svijetlo. Dakle čim se napravi veća kolona iz pravca Cetinja on reaguje i u tom slučaju pali crveno svijetlo da zaustavi soabraćaj iz pravca Bečića", kazao je Tadić.

Iako izgleda jednostavno dosta vozača pravi greške na prolazu kroz kružni tok.

"Kružni tok je nabolje rješenje što se tiče raskrsnica i on je projektovan da malo ubrza saobraćaj, s tim što mnogi vozači ne poštuju neka pravila ili ih dobro ne poznaju, kada dođu dva vozila iz pravca Bečića i Cetinja, prvenstvo ima vozač iz pravca Cetinja, znači ko se nalazi u kružnom toku on ima pravo prvenstva, ali kada istovremeno dođu onda važi pravilo desne strane", istakao je on.

Da se vozači ne bi dodatno zbunili, kada je zeleno svijetlo na ovom smeaforu to ne znači da ne moraju poštovati pravo prvenstva u raskrsnici.

"Ovaj semafor reguliše saobraćaj smao prije raskrsnice, a u kružnom toku važi i dalje pravilo raskrsnice sa kružnim tokom", napominje sagovornik.

Ipak kako Tadić objašnjava da ovo nije najkritičnija tačka soabraćaja u Budvi, problem je kako je istakao i raskrsnica na bulevaru, kao i ona na kotorskim semaforima.