25-01-2021

Nacionalni parkovi Crne Gore organizuju likovno takmičenje za djecu od 5 do 14 godina

U susret obilježavanju Svjetskog dana vlažnih staništa – 2. februara, Nacionalni parkovi Crne Gore osmislili su nagradno likovno takmičenje za svu djecu uzrasta od 5 -14 godina iz Crne Gore, sa ciljem promocije i edukacije o značaju zaštite i očuvanja vlažnih staništa.


Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore

“Predmet nagradnog takmičenja su likovni radovi posvećeni ovogodišnjoj temi RAMSAR organizacije „Nerazdvojni – voda, vlažna staništa i život“, a u izradi radova dozvoljene su različite tehnike kao što su slikarstvo, crtanje, plastelin, glina i kolaž. Takmičenje je podijeljeno u 5 kategorija, za djecu uzrasta od 5 godina; 6-7; 8-9; 10-11, kao i za djecu od 12-14 godina”, saopšteno je iz Nacionalnih parkova.

Nacionalni parkovi Crne Gore će primati prijave za takmičenje do utorka, 02.februara do 12 časova, dok je radove potrebno skenirati ili fotografisati i poslati na mail: [email protected], uz informaciju o imenu i prezimenu, starosnoj dobi i adresi stanovanja djeteta.

Napominju da svaki učesnik u nagradnoj igri može biti autor samo jednog rada.

“Svi prvorangirani radovi biće nagrađeni majicom, kačketom, bedžom i diplomom, a ocjenjivaće ih komisija koju će oformiti JPNPCG, i to u odnosu na zadatu temu, originalnost, kreativnost i performanse. Odluka o pobjednicima takmičenja će biti objavljena u petak 05.02.2021. godine na sajtu i društvenim mrežama JPNPCG, a nagrade će biti uručene poštom na adrese dobitnika. Dodatne informacije i pojašnjenja svi zainteresovani mogu dobiti na e-mail: [email protected]”, dodaju u saoštenju.

Iz Nacionalnih parkova podsjećaju da je Ramsarska konvencija ili Konvencija o vlažnim područjima usvojena je u iranskom gradu Ramsaru, 2. februara 1971. godine i predstavlja sporazum između država koji obezbjeđuje okvir međunarodne saradnje za očuvanje i mudro korišćenje vlažnih staništa i njihovih resursa.

“Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se od 2. februara 1997. godine, a vladine institucije, nevladine organizacije i grupe građana na svim nivoima zajednice, organizuju akcije u cilju podizanja svijesti javnosti o vrijednostima vlažnih staništa i Ramsarske konvencije. NP Skadarsko jezero je 1995. godine uvršteno na Ramsar listu kao vlažno stanište od međunarodnog značaja. Pored NP Skadarsko jezero i Tivatskih solila, Ulcinjska Solana predstavlja treće Ramsar močvarno područje u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.