16-04-2024

„Nadpop Kojović“ otvara ovogodišnji „Grad teatar“

Ovogodišnji festival "Grad teatar" u Budvi, koji će trajati od 5. jula do 25. avgusta, predstaviće četiri premijerna izvođenja sopstvenih produkcija i koprodukcija. Festival će obuhvatiti širok spektar pozorišnih formi i izraza, a isti će otvoriti predstava "Nadpop Kojović" u režiji Vide Ognjenović na sceni između crkava, najavila je direktorica JU "Grad teatar" Milena Lubarda Marojević.


Foto: Grad teatar

Kako je Marojević navela gostujući u jutarnjem programu TV Budva, druga premijera je interaktivni pozorišni projekat „Nestvarni grad“, autora i reditelja Vuka Ršumovića, inspirisan bogatim kulturnim nasljeđem Budve. Naime, publika će imati priliku da prođe turu koja počinje na Citadeli, a zbog tehničkih specifičnosti predstave, kao i velikog interesovanja publike, ista će se prikazivati u drugoj polovini juna, jula i avgusta.

Treća premijera, predstava "Svijet mogućnosti" nastala je u koprodukciji Budve, Sarajeva, Zagreba i Novog Sada, sa fokusom na umjetnički doprinos osoba sa poteškoćama u razvoju. Predstava će se u Budvi igrati dva dana u julu, a reditelj je Haris Pašović, čiji su počeci i vezani za "Grad teatar".

"Značaj projekta je prepoznala Kreativna Evropa, koja ga u cjelini finansira u sva četiri grada. Naša ideja je da on nastavi da živi, te da u Budvi ostavi trag koji će uključiti osobe sa smetnjama u razvoju u umjetnički proces. Predstavu igraju profesionalni glumci, a jedini učesnik na sceni koji to nije je pijanista Matija Molčanov", kazala je Marojević.


Foto: Grad teatar

Četvrta premijera obilježava 160. godišnjicu rođenja Branislava Nušića predstavom "Iza Božjih leđa", u režiji Radivoja Andrića. Ova koprodukcija sa Narodnim pozorištem iz Sombora donosi mješoviti ansambl, a premijera je zakazana za 3. avgust.

Pored toga, Marojević je naglasila važnost kontinuiranog rada JU Grad teatar tokom cijele godine, ističući finansijsku stabilnost ustanove, kao i međunarodnu prepoznatljivost festivala.

"U maju će u Njemačkoj biti održan novi samit Evropske festivalske asocijacije, gdje će opet biti dosta govora o ovom festivalu. I to su situacije u kojima se možete naći samo kada Vas neko prepozna i pozove, a jedina preporuka je kvalitet", zaključila je Marojević.

M.O.