30-05-2018

Nagrade za učenike budvanske muzičke škole

Na Internacionalnom takmičenju iz gitare "Montenegro guitar competition" koje je održano u Tivtu učenici iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budva osvojili su: Luka Bigović III nagradu - šesto mjesto, a Vasilije Simonović, III nagrada - dvanaesto mjesto.

Nagrade za učenike budvanske muzičke škole | Radio Televizija Budva

U subotu, 27. maja u Tivtu završeno je jedanesto izdanje takmičenja "Montenegro Guitar Competition". U finalnoj večeri nastupilo je četvoro takmičara iz Hrvatske, Srbije, Italije i Francuske.

Treću nagradu, koja podrazumijeva učešče na brojnim festivalima osvojio je Jakopo Lazareti iz Italije.

Gitaru Slavko Mrdalja u vrijednosti od 5000 Eura, i drugu nagradu osvojio je Silvio Bilić iz Hrvatske.

Po prvi put u istoriji takmičenja žiri je odlučio da prvu nagradu podijele dva takmičara, Antoan Mornije iz Francuske i Viktor Đuknić iz Srbije. Sa obzirom na specifičnost nagrade, uz dogovor sa takmičarima organizator je donio odluku da instrument Andreasa Marvija, u vrijednosti od 8.500 Eura, pripadne Viktoru Đukniću iz Srbije , a koncertna turneja u Crnoj Gori i Austriji kao i koncert sa Crnogorskim Simfonijskim Orkestrom u sezoni 2017/2018.

Takmičenje je nastalo 2006. godine pod okriljem Niksic guitar festival-a, i u narednih 10 godina uspostavilo se kao značajna umjetničko-stručna, međunarodna manifestacija, sa ciljem da promoviše najviša dostignuća u savremenom izvođaštvu za klasičnu gitaru. Zbog svog bogatog nagradnog fonda, takmičenje je prepoznato kao značajna tačka u razvoju karijera mladih umjetnika na gitari. Pobjednici i nagrađivani učesnici prethodnih izdanja takmičenja dolaze iz čitavog svijeta , i danas predstavljaju vodeće umjetnike na gitari mlađe generacije, a njihova imena su : Vladimir Gorbač – Rusija, Masao Tanibe – Japan, Sabrina Vlaškalić – Srbija/Holandija, Boris Tešić- BIH/Njemačka, Petar Čulić-Hrvatska, Domagoj Pauković - Hrvatska, David Djakov – Bugarska, Antun Iveković – Hrvatska, Davide Đovani Tomazi – Italija, Marko Topči - Ukrajina.

Međunarodno takmičenje za gitaru je do skora bilo i jedino profesionalno takmičenje za klasičnu muziku u Crnoj Gori, a jedno je od rijetkih u svjetskim razmjerama koje se uživo prenosi na Nacionalnom javnom servisu.

Značajne institucije i pojedinci na razne načine podržavaju ovaj prestižni događaj. Medju najvažnijima su Opština Tivat, Muzički Centar Crne Gore, Centar za Kulturu - Tivat, RTCG, graditelji gitara Andreas Marvi i Slavko Mrdalj, RTCG.