05-08-2020

Najava događaja povodom zatvaranja izložbe Ivane Babić u Petrovcu

Svečano zatvaranje izložbe "Linije dodira", umjetnice Ivane Babić biće upriličeno večeras u petrovačkoj galeriji „Marko Krstov Gregović“ sa početkom u 20 časova.


Ivana Babić, fotografija sa svečanog otvaranja istoimene izložbe Foto: JU Muzeji i galerije Budva/Facebook

Izložbu će svečano zatvoriti pijanistkinja Grana Đikanović notama Pjotra Iliča Čajkovskog iz zbirke Godišnja doba opus 37a: Jun (Bakarola) i Jul (Pjesma Kosača).

Zbog važećih NKT mjera nastup Grane Đikanović će biti prikazan online, u saradnji sa RTV Budva.

Izlagačka sezona u galeriji „Marko Krstov Gregović“ (JU Muzeji i galerije Budve) u Petrovcu otvorena je 3. jula izložbom 64 slike u kombinovanoj tehnici na staklu umjetnice Ivane Babić pod nazivom „Linije dodira“ i govorom istoričarke umjetnosti Liljane Zeković.

Po riječima akademskog umjetnika Iva Aranđusa „Ivana Babić slojevima stakla daje sadržaj i bojom u njih uliva suštinu. Njen umjetnički potez je izražen glasnom muzikom i jakom bojom…”, stoga će melodija klavira označiti i kraj „ispovijesti na slojevima stakla”.

Grana Đikanović rođena je u Kotoru 1984. godine. Nižu muzičku školu završila je u Budvi, odsjek klavir, prvo u klasi nastavnice Mirjane Pajović, zatim u klasi nastavnice Gabrijele Aksamit. Dalje muzičko obrazovanje nastavila je u Srednjoj muzičkoj školi u Subotici u klasi profesora Matije Molcera, nakon čega 2002. godine odlazi na usavršavanje u Italiju.


Foto: JU MUzeji i galerije Budva/Facebook, Grana Đikanović

Od 2002. godine upisuje klavir u klasi profesora Marija Borćani na Konzervatorijumu Đuzepe Verdi u Milanu, gdje će u oktobru 2008. godine diplomirati, a 2012. završiti postdiplomske studije, odsjek klavir – muzički izvođač sa naglaskom na Romantizam sa najvišom ocjenom (110/110).

U međuvremenu maturiraće kao vanredni đak Srednje muzičke škole u Kotoru. Svoj prvi solistički koncert održala je sa 11 godina u Podgorici svirajući sa orkestrom RTV Crne Gore. Učestvovala na raznim međunarodnim i takmičenjima postižući odlične rizultate i mnogobrojne prve nagrade.

Pohađala je mnoge seminare kao i masterklas kurseve, u Italiji i Evropi , kao i ljetnji muzički kamp za mlade u Masačusetsu (SAD), učeći od muzičara internacionalne slave kao što su Mika, Kanino, Fou ‘Tsong, Hjuit, Risaliti, Rindzevićute, Hans-Peter i Volker Štencl (pijanistički duo), Svan, Džouns i De Roza (kamerna muzika), Bordoni (jednogodišnji master) i Lonkvič. Nastupala je kao solista, i kao član više kamernih ansambla u Crnoj Gori, Srbiji, Italiji, Španiji, Njemačkoj i Holandiji. Od proljeća 2019. godine, član je klavirskog tria Piano Trio „Les Trois Amateurs”, koji izvodi originalnu i aranžiranu muziku za klavir, zajedno sa dugogodišnjim prijateljima: Maja Matijanec (Hrvatska,/Njemačka) i Stefano Nocoli/Nozzoli (Italija).

Već više godine radi kao profesor klavira u Milanu, a posljednje četiri godine je zaposlena kao Korepetitor na milanskom Konzervatoriju.