22-10-2023

Najbolji lijek za prehladu koji zaista djeluje

Kako se izboriti sa prehladom i njenim simptomima? Koji je najbolji lijek za prehladu? Sigurno se bar jednom godišnje zapitate ovo. Neki i češće od toga.

Najbolji lijek za prehladu koji zaista djeluje | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija / pixabay

Prehlada je jedna od češćih bolesti i javlja se uglavnom u zimskim mjesecima. Zbog toga i povezujemo njene simptome sa hladnoćom, iako sama niska temperatura nije uzrok ove bolesti.

A ako hladnoća nije uzrok, šta onda jeste?

Ovo je vrlo važno znati, jer u zavisnosti od uzroka i simptoma koji se javljaju, tražite i lijek protiv prehlade.

Vjerovali ili ne, ali glavni uzrok onoga što nazivamo prehladom su – virusi.

Smatra se da postoji preko 200 vrsta ovih virusa, a hladno vrijeme pogoduje njihovom širenju. I ne, ne zbog toga jer je napolju hladno, već se smatra da je to zato što zimi provodimo više vremena u zatvorenim i često nedovoljno provjetrenim prostorijama, u društvu drugih ljudi. Neko od njih može biti nosilac virusa prehlade i zaraziti i vas.

Vjerovatno ste primjetili da se to nekima desi češće, a nekima baš rijetko. Ti koji se rijetko bore sa prehladom imaju dobar imunitet pa možemo slobodno reći da je jačanje imuniteta najbolji lijek za prehladu.

Virus prehlade prenosi se lako. Kontaktom sa oboljelom osobom ili kada se virus prenese kroz vazduh, kijanjem, udisanjem i slično. Na stvarima, kao što su šolje, stolovi, stolice ili bilo šta drugo, virus može da opstane i do nekoliko sati.

A da li vas je zakačio, prepozanaćete ovako:

Neprijatnosti koje doživimo uglavnom možemo okarakterisati kao respiratorne infekcije odnosno infekcije gornjih disajnih puteva.

Simptomi prehlade dakle uključuju:

kašalj
voda iz nosa
suzenje iz očiju
bolovi u grlu
promuklost
kijavica
A mogu se javiti i :

bolovi u ušima
glavobollja
slabost
nedostatak apetita
Ovakvo stanje može da potraje 7-10 dana.

I kao što je neko vama preneo prehladu, tako ste i vi zarazni za druge ljude. U suštini, to traje onoliko dugo koliko traju i vaši problemi, pa čak i neki dan prije nego što su se sami simptomi pojavili. Ipak, prvih nekoliko dana možemo reći da ste „najopasniji“ za svoju okolinu.

Koji je najbolji lijek za prehladu?

Vjerovali ili ne, ne treba da se kljukate nekim tabletama i ovo je stanje koje prosto treba da odbolujete i pustite organizam da to sam riješi. Možete mu pomoći tako što ćete gledati da ugodite sebi i mirujete i isprobate neke lijekove za prehladu koje ćemo navesti.

Možda se pitate da li vam trebaju antibiotici za prehladu?

Na žalost, mnogi od nas posegnu za antibioticima i na svoju ruku u ovim situacijama, ali činjenica je da vam oni nisu potrebni da je izliječite.

Prehlada je virusno obolenje. Antibiotici uništavaju bakterije, a za viruse su potpuno beskorisni.

Sa virusom se bore antitijela u vašem organizmu i vaš imunitet. Antibiotici za prehladu potrebni su onda kada se ustanovi da simptome daje zapravo bakterijska infekcija kojoj smo tokom napada virusa podložniji, jer smo i ranjiviji i imunitet je zauzet virusima.

Česte prehlade koje se ponavljaju i dug period oporavka od njih ukazuju na pad imuniteta.

Lijek za prehladu zavisi od siptoma, jer ne možete na isti način liječiti bolove u grlu i nosu, posebno u ovim situacijama kada je virus uzrok bolesti i kada vam u liječenju ne pomažu antibiotici. Ono što će vam u ovim slučajevima svaki ljekar savjetovati jeste da virus odležite, da mirujete i pustite da prođe.

Naravno, ne škodi da pomognete virusima da napuste tijelo i u tom smislu dobro je znati šta je najbolje za prehladu. Evo nekoliko savjeta koji nisu lijekovi u pravom smislu te riječi, ali smanjuju nelagodnosti i olakšavaju liječenje.

Unosite puno tečnosti

To ne zanči samo čajeve, već tečnost generalno. Dobra je i voda, a odlična je i pileća supa, ali i neki svježe cijeđeni voćni sok.

Kako to pomaže u liječenju prehlade?

Čuva vas od dehidracije, vlaži grlo i čini ga manje osjetljivim. Najbolje je kad su ovi napici topli jer tada bolje razbijaju nakupljenu sluz, otčepljuju nos, olakšavaju kašalj.

Inhalirajte se

Para je odlična i za otčepljenje disajnih puteva, ali ujedno i za otvaranje pora na koži i čišćenje lica pa tako možete imati i dva tretmana u jednom. Kada su sinusi u pitanju, dobro je da dodate u ključalu vodu čiju paru udišete nekoliko kapi ulja mente. Preporodiće vas!

Izduvavajte nos redovno!

Jedan od načina da se rokešite prehlade i virusa iz nosa jeste da ga izduvavate.

Da biste skratili proces liječenja, najbolje je da u te svrhe koristite papirne maramice, ubrus, toalet papir koje ćete posle upotrebe baciti.

Platnene maramice nisu dobar izbor jer virusi ostaju na njima i nema ih svrhe ponovo koristiti (osim ako vam nije cilj da budete što duže na bolovanju.)

Ispiranje grla i nosa slanom vodom

Drugi način da se što prije riješite prehlade i njenih simptoma jeste ispiranje slanom vodom. Njome možete isprati nos i grlo.

Kada je nos u pitanju, upotrijebite ovu taktiku u onim situacijama kada vam se čini da vam je nos suv, a osećate da vam se niz grlo sliva sluz.

Slani rastvor za nos je nešto što možete kupiti, ali i sami napraviti po sledećem receptu: 3 kafene kašičice nejodirane soli i 1 kašičicu sode bikarbone rastvorite u 250 ml vode (prokuvane ili destilovane). Stavite u neku staklenu, čistu, bočicu sa kapaljkom.

Kako koristite ovaj lijek za prehladu?

Stanite iznad lavaboa. Napunite kapaljku rastvorom, sipajte u jednu nozdrvu, a drugu pritisnite prstom i začepite. Pustite da se iscijedi. Isto uradite i sa drugom nozdrvom. Isperite kapaljku dobro toplom vodom.

Slani rastvor za grlo spremate na drugačiji način. U 250ml vode dodajte pola kafene kašičice soli. Ne pijete, nego samo grgoljite vodu i ispirate grlo, pa ispljunete. To će omekšati sluzokožu grla i smanjii bolove, hrapavost i upalu.

Odmarajte!

Ovo je jako bitno jer na taj način ostavljate tijelu dovoljno energije da se bori protiv prehlade. Izležavajte se i zagrijte se.

Lijek za prehladu

Stavite tople obloge na sinuse

Ako su vam sinusi začepljeni i bolni usled toga, odličan lijek za prehladu može biti i jednostavna topla obloga koju ćete staviti na sinuse. Zagrijte peškir u mikrotalasnoj, na radijatoru ili na neki drugi način.

Prirodni lijek za prehladu od prirodnih preparata preporučujemo da probate:

Med. Možete ga dodati u čaj protiv prehlade sa malo limuna. To je odlično za upaljeno grlo, a pomaže i kod kašlja. Dobar je jer ima antimikrološka svojstva.

Bijeli luk. Kao i med, deluje protiv mikroba, a u tome je posebno koristan njegov sastojak alicin. On može smanjiti simptome, ali je u suštini bolji kao preventivna mera, nego kao lijek protiv prehlade.

Probiotici su „dobre bakterije“ koje se mogu naći u nekoj hrani i popraviti mikrofloru vaših crijeva ako je narušena. Crijeva imaju važnu ulogu u razmeni hranjivih materija pa je za brže ozdravljenje jako važno da funkcionišu besprekorno. Probiotike možete naći u obliku suplemenata, ali i u nekim namirnicama kao što su kefir i jogurt.

Lan. Prelijte sjeme lana vodom i stavite da proključa dok se smjesa ne zgusne. Ne izgleda prijatno, ni preterano ukusno, ali to možete popraviti sa malo meda i limuna. Ovo je super lijek za prehladu, a konkretno za kašalj.

Ren. Ako ste ga jeli, vjerovatno znate koliko ren može biti moćan u otvaranju disajnih puteva. Za to je zaslužan njegov specifični aktivni sastojak-singrin koji mu daje ljutinu. U dobrom broju slučajeva biće dovoljno da poželite da spremite salatu ( ili onaj preliv za pečenje od svježeg rena) i da ga narendate. Već to će pokrenuti lavinu iz vašeg nosa. Možete ga narendanog pomiješati sa malo meda. Tada je odličan protiv kašlja.

Čajevi za prehladu

Prirodan lijek za prehladu su svakako brojni biljni čajevi, prije svega zato što se hidrirate i u isto vreme koristite prednosti koje neke biljke imaju u liječenju prehlade.

Možete isprobati sledeće:

1.Čaj od ehinacee – biljka za koju se smatra da može smanjiti trajanje virusa i skartiti vrijeme bolesti. Za čaj se koristi korijen biljke, 1-2 grama dnevno i ne duže od nedelju dana. Neke studije su potvrdile da je ehinacea dobra i efikasna, neke nisu. Ono što se jeste pokazalo to je da ehinacea može utiacti na dejstvo drugih lijekova pa nije baš univerzalni lijek za prehladu. Posavjetujte se sa ljekarom prije upotrebe.

2. Čaj od đumbira – kod nas još uvijek nije nešto što smo navikli da imamo kod kuće, a trebalo bi. Između ostalog zato što je odličan lijek za prehladu. Umiruje bolno grlo, onaj uporni iritantni kašalj, a posebno je dobar za smanjenje osjećaja mučnine. Sadrži izvjesne doze kapsaicina, piperina i gingerola koji djeluju kao antioskidanti.

Za pripremu ovog čaja za prehladu treba vam:

6-8 kašika svježeg korijena đumbira koji treba izrendati,
malo cimeta,
malo svježe iscijeđenog soka od limuna,
4 šolje vode.
Ukoliko želite da zasladite čaj , najbolje je da dodate malo meda. Vodu prokuvate da proključa, a onda dodate đumbir. Kad se prohladi, prije nego što treba da ga pijete, dodajte cimet, med i limunov sok.

3. Kombuha nije čaj za prehladu, ali je čajna gljiva dobra za imunitet. Napitak koji se pravi reakcijom čaja i ove gljive dobar je probiotik i bogat je vitaminima B pa može biti dobar podstrek za jačanje zdravlja i brže liječenje prehlade.

4. Čaj od koprive. Ovaj čaj ojačaće vam imunitet. Kopriva je bogata vitaminima i mineralima, a konkretno vitaminom C, gvožđem, cinkom magnezijumom i bakrom.

Ukoliko niste ljubitelj ispijanja čajeva za prehladu , od velike koristi vam mogu biti i sirupi sa ekstraktima biljaka i aktivnim sastojcima koji su dobri za zdravlje u cjelini.

Pošto organizam treba sam da se izbori sa virusom, najbolje je da nabavite neki sirup za jačanje imuniteta.

Takođe, možete sami napraviti sirup za prehladu kombinujući prirodne sastojke.

Evo jednog primhera. Ukus vaš možda neće očarati, ali vrijedi probati.

Treba vam:

1 limun
čen bijelog luka
kašičica meda
topla voda
Izgnječite ili sitno isjeckajte čen bijelog luka i pomiješajte sa sokom od limuna. Prelijte sa kašičicom meda i dodajte tople vode da prekrijete smjesu. Promiješajte i popijte cijelo. Ponovite 2-3 puta dnevno.

Tablete za prehladu

Tablete kao lijek za prehladu imaju najrazličitije uloge. Ima onih koji snižavaju temperaturu, onih koji se hvataju u koštac sa bolovima koji se mogu javiti kao simptom bolesti.

Kao i kod biljnih lijekova za prehladu i ovde je zapravo najbolje da nabavite one koje jačaju imunitet.

Prehlada i temperatura

Da, prehlada i temepratura često idu zajedno, ali to nije uvijek signal da posegnete za tabletama koje snižavaju temperaturu.

Većina simptoma koje doživljavate tokom ove avanture sa virusom prehlade je zapravo način na koji se tijelo bori.

Iskustva su pokazala da ukoliko ostavite umerenu temperaturu (do 38,5) da radi svoje i ne skidate je l9iekovima, možete se brže oporaviti.

Evo kako skinuti temperaturu!

Kada je vreme za lkekara?

Ako se, na primjer, javi temperatura u kombinaciji sa bolnim grlom ali ne i sa drugim simptomima prehlade, obratite se ljekaru. U pitanju može biti bakterijska upala grla. Isto uradite i ako temperatura ne prestaje posle 3 dana!

Kako sprečiti prehladu?

Ako već nije posledica izlaganja hladnoći, kako sprečiti prehladu?

Utopljavanje ni provođenje vremena u toploj sobi očigledno nije rješenje.

Zapravo, postoji način da se prehlada spriječi.

Pijte uvijek dovoljno vode
Hranite se zdravo i izbjegavajte proste šećere jer oslabljuju imunitet
Redovno i često perite ruke
Ne dijelite šolje, pribor za jelo i drugo sa bolesnim osobama
Izbjegavajte stres
Dovoljno odmarajte
Ojačajte imunitet.

Može li prehlada da se iskomplikuje?

Dešava se i to, posebno onda kada imate slab imunitet i kad se antitela baš i ne bore kako treba sa virusom prehlade. Od komplikacija se najćešće dešava sledeće:

upala srednjeg uha
upala sinusa
opstrukcija pluća kod osoba koje pate od astme
upala pluća

Ukratko:

Ukoliko primjetite da temperatura ne posustaje posle 3-4 dana i da se virus produžio i više od 10 dana i da vam je sve gore, imate bolove u uhu, grlu, plućima- javite se ljekaru!

Koji je na kraju najbolji lijek za prehladu?

Znate onu izreku da je bolje spriječiti nego liječiti?

U ovom slučaju je jako tačna.

Trudite se da vodite zdrav život i izbjegavate loše navike i uradićete mnogo za svoje zdravlje u celini.

Zdrav organizam i jak imunitet su najbolji lijek protiv prehlade

I da posavjetujemo i ovo:

Kada dođu hladni dani, slobodno izađite na snijeg i provodite vrijeme napolju. Apsurdno zvuči, ali po svemu sudeći, prehladu ćete najpre dobiti ako ostanete unutra.

Izvor: minutzamene.com